Zgodba človeškega telesa

Zgodba človeškega telesa

Redna cena:
28,90 €
Naročniki revij:
22,00 €
Akcija -15%
24,56 €
(cene z vključenim DDV)
Brezplačen znesek poštnine nad 40.00 €
Predvidena dobava: do 7 dni
Količina:

ZALOŽNIK O KNJIGI

V Zgodbi človeškega telesa, prelomnem delu, ki je mešanica znanstvenega in poučnega pristopa, nam Daniel E. Lieberman podaja jasen in izzivalen evolucijski pregled razvoja človeškega telesa do danes in tudi vizijo njegove prihodnosti. Rdeča nit knjige so glavne evolucijske spremembe, ki jim je bilo človeško telo podvrženo v preteklosti, in njihova povezava s sodobnim načinom življenja, ki smo mu priča danes.

Lieberman v središče svojega obsežnega, strokovnega, a zavzetemu bralcu umljivega dela Zgodba človeškega telesa postavi glavne preobrazbe, ki so pripomogle k prilagoditvam telesa za prvotni in sedanji človekov način življenja, od bipedalizma (hoje po dveh nogah) prek prehranjevalnih navad, torej lova in nabiralništva, do kulturnih sprememb, ki so močno vplivale tudi na delovanje in uporabljanje človeškega telesa – na primer kmetovanje in industrijska revolucija. Avtor o človekovem telesu govori s simpatijo, hkrati pa nas ves čas preseneča s svojimi ugotovitvami, kot je denimo paradoks, da so spremembe življenjskega sloga od kamene dobe do današnjih dni sicer pripeljale do daljše življenjske dobe, vendar pa se je zaradi tega zelo povečalo tudi število kroničnih sodobnih bolezni.

»Menite, da je evolucija samo preučevanje preteklosti? Tudi jaz sem mislil tako in enako navaja moj slovar, ki evolucijo opredeljuje kot 'proces v zemeljski zgodovini, skozi katerega so se različne vrste živih organizmov razvijale in spreminjale iz svojih zgodnejših oblik'. S to definicijo nisem zadovoljen, kajti evolucija (ki jo sam rajši opredeljujem kot spremembo skozi čas) je tudi dinamičen proces, ki še vedno traja. Kljub nasprotnemu občemu domnevanju se razvoj človeškega telesa ni končal s koncem paleolitika. Naravni izbor še vedno neutrudno vztraja pri svojem poslanstvu in tako bo, vse dokler bomo ljudje dedovali variacije, ki vplivajo, čeravno neznatno, na številnost našega podmladka, ki bo preživel in se razmnoževal naprej. Zato naša telesa niso čisto taka kot telesa naših prednikov, ki so živeli nekaj sto generacij pred nami. Enako se bodo tudi naši zanamci čez nekaj sto generacij razlikovali od nas.«
– iz knjige

Lieberman trdi, da so mnoge kronične bolezni nastale kot posledica novih okoliščin, katerim človeško telo ni bilo prilagojeno. Čeprav človek v modernih časih nadvse uživa v sodobnem načinu prehranjevanja, je naše telo še vedno prilagojeno za hrano, kakršno so jedli naši predniki – vlaknasto sadje in zelenjavo, oreščke, gomolje in pusto meso. Enako je tudi z gibanjem – moderni človek veliko sedi in počiva, naša telesa pa so še vedno telesa vzdržljivih atletov, ki so vsak dan prehodili veliko kilometrov, pogosto tekli za plenom, plezali na drevesa in kopali jame. Lieberman opozarja, da marsikatere od kroničnih bolezni še vedno obstajajo oziroma se še celo stopnjujejo, zato ker se posvečamo le zdravljenju simptomov, ne pa odstranitvi prvotnega vzroka za bolezen. Zgodba človeškega telesa je knjiga, s katero bo bralec spoznal zgradbo in način delovanja človeškega telesa z evolucijskega vidika.

O AVTORJU

DANIEL E. LIEBERMAN (1964) je eden najbolj znanih antropologov na svetu in profesor na Harvardu, kjer poučuje človeško evolucijsko biologijo in biološke znanosti, ob tem pa je tudi direktor laboratorija za skeletno biologijo. Predmet njegovih raziskav je človeško telo in njegovo delovanje; raziskuje s t. i. evolucijskega vidika, saj izhaja iz trditve, da skoraj nič v biologiji nima smisla, če ob tem ne upoštevamo tudi silnic evolucije. Pri svojih raziskavah se osredotoča na nenavadno anatomijo človeške glave, na gibanje človeškega telesa in na evolucijo teka (predvsem bosonogi tek, ki ga na maratonih prakticira tudi sam, s čimer si je prislužil vzdevek »bosonogi profesor«). Lieberman je do danes objavil že več kot sto člankov v pomembnih znanstvenih revijah, kot sta Nature in Science, poleg tega pa je napisal dve samostojni knjižni deli Evolucija človeške glave (The Evolution of the Human Head, 2011) in Zgodba človeškega telesa (The Story of the Human Body, 2013). Je tudi dobitnik številnih nagrad in priznanj, med drugim National Merit Scholar leta 1982 in nagrade Everett Mendelsohn za odličnost na področju mentorstva leta 2009.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ