Danes je Svetovni dan oceanov

Danes je Svetovni dan oceanov
08.06.2021 AVTOR: M.V.

Danes obeležujemo svetovni dan oceanov, ki letos poteka pod geslom En ocean, eno podnebje, ena prihodnost.

Ta ljudi poziva k proaktivnemu pristopu, s katerim bi do leta 2030 zaščitili vsaj 30 odstotkov svetovnih morij ter tako omogočili ohranitev ali povečanje biotske raznovrstnosti morij, so sporočili iz ministrstva za okolje in prostor. Svetovni dan oceanov pod okriljem Združenih narodov od leta 2008 obeležujemo vsako leto 8. junija, prva ga je že leta 1992 na okoljskem vrhu v Riu de Janeiru predlagala Kanada.

Po novem ima naš planet tudi uradno pet oceanov in ne le štiri. Na svetovni dan oceanov so namreč znanstveniki Južni ocean ob Antarktiki uradno prepoznali kot peti svetovni ocean. Sicer pa letošnji svetovni dan poteka pod geslom "En ocean, eno podnebje, ena prihodnost", znanstveniki in okoljevarstveniki pa pozivajo k proaktivnemu pristopu k zaščiti svetovnih morij.

Vse od leta 1915, odkar National Geographic Society, globalna neprofitna organizacija, ki je posvečena raziskovanju in zaščiti našega planeta, izdeluje zemljevide, je veljalo, da ima naš planet štiri oceane. To so Atlantski ocean, Tihi ocean, Indijski ocean in Akrtični ocean. Od 8. junija letos pa kartografi National Geographic Society uradno priznavajo tudi peti ocean in to je Južni ocean, znan tudi kot Antárktični ocean. 

Znanstveniki, ki že desetletja proučujejo vode okoli Antarktike, namreč pravijo, da se zaradi hitrih tokov na tem delu planeta, voda tam precej razlikuje od ostalih oceanov in si zato zasluži lastno poimenovanje. Vode Južnega oceana so namreč hladnejše in nekoliko manj slane kot oceani severno od njega.

"Znanstveniki že dolgo poznajo Južni ocean, toda ker nikoli ni bilo mednarodnega dogovora, ga nismo nikoli uradno priznali," pravi Alex Tait, geograf pri National Geographic Society. 


Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ