Gobarska sezona na vrhuncu: Kako veste, da ste se zastrupili z gobami?

Gobarska sezona na vrhuncu: Kako veste, da ste se zastrupili z gobami?
26.09.2017 AVTOR: Maja Vojska
Slovenci zelo radi gobarimo, gobe pa so postale cenjena kulinarična specialiteta. A bodite previdni katere nabirate!

Ker je gobarska sezona na vrhuncu in je gobarjenje v Slovenji vedno bolj popularno narašča tudi število zastrupitev z gobami zaradi nepazljivosti. Zato je dobro vedeti, kaj storiti v primeru, da se zastrupite z gobami.

V Slovenji imamo 3000 vrst gob od tega je vsaj 200 strupenih.

Kateri so simptomi zastrupitve?

Zgodnji simptomi zastrupitve z gobami so slabost, želodčni krči, bruhanje in driska, ki je lahko včasih krvava. Simptomi se lahko pojavijo takoj po zaužitju ali nekaj ur kasneje. Tipično so gobe po katerih imamo simptomne le nekaj ur po zaužitju manj nevarne kot tiste pri katerih se simptomi pojavijo šele kasneje na primer 6 ur.

Kaj storiti v primeru zastrupitve?

V primeru, da sumite zastrupitev z gobami je najbolje takoj poklicati zdravnika. V primeru, da je oseba nezavestna in ne diha je potrebno nemudoma poklicati reševalce 112. Če je le možno imejte s seboj vzorce gob, ki jih je oseba zaužila.

Priporočljivo je zmerno uživanje gob, kot dodatek k različnim jedem je v navadi v večini kuhinj, vendar pa moramo skrbno pretehtati oziroma dobro poznati vrste gob, ki jih uživamo, kajti številne med njimi so strupene, so opozorili na NIJZ.

Preverite, kaj vse morate še vedeti preden se lotite nabiranje gob!

Značke: Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ