Ideje za zimske pohode

Ideje za zimske pohode
07.02.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Velika planina

Čaka nas lep podaljšanj vikend, izkoristite ga v hribih. Preverite nekaj lahkih zimskih vzponov, ki bodo navdušile vsakega.


Zima v gorah ni rezervirana samo za najbolj izkušene. Tudi za tiste z manj hribovske kilometrine so na voljo lažji, plazovom in zdrsom manj izpostavljeni cilji, ki pa vseeno poskrbijo za prvovrstna zimska doživetja.

Ratitovec

Ratitovec je čudovit tudi v zimski preobleki, še toliko bolj, ko nanj posijejo prvi žarki sonca. Zakaj bi se bilo vredno zbuditi dovolj zgodaj, da ujamete sončni vzhod? Ratitovec je nadaljevanje grebena Spodnjih Bohinjskih gora, od katerega ga loči Bohinjsko sedlo blizu Soriške planine, in doseže najvišjo točko v vrhovih Gladkega vrha 1666 m in Altemaverja 1672 m.
Na Ratitovcu, tik pod Gladkim vrhom, se nahaja Krekova koča (1642 m), kjer vam bodo ponudili slovenske jedi kot je ričet, jota ter njihove značilne flancate.

Blegoš

Blegoš je drugi najvišji vrh Škofjeloškega hribovja, ki se vzpenja med Poljansko in Selško dolino ter ponuja čudovit razgled na vse strani. Porezen pa je 1630 m visoka gora, ki se nahaja med Davčo in Baško grapo.
Za vzpon na 1562 metrov visok vrh Blegoša je najbolje urejen dostop preko vasi Gorenja Žetina oz. iz izhodišča Črni Kal (najkrajša pot), kjer lahko parkiramo. Malo pod vrhom se lahko okrepčate v Koči na Blegošu ali pa nadaljujte do vrha, ki je že viden pred vami.

Velika planina

Velika planina je vabljiva v vseh letnih časih. Če že ni ravno meka za alpsko smučanje, pa je na njej običajno dovolj uhojenih poti za prijetne zimske sprehode, denimo s Kranjskega Raka, Kisovca ali Marijaninih njiv do Male planine ali Gradišča. Prvaki Grintovcev v ozadju skrbijo za prvovrstno kuliso, koče ob poti pa za lačne želodce.





Kriška gora

Na prvi položnejši rami dolgega grebena, ki se od Tržiča vzpenja proti Storžiču, gnezdi prijazna Koča na Kriški gori. Nanjo je zgaženo iz vasice Gozd, če nam pa razgledi s travnate terase na zadostujejo, lahko nadaljujemo po širokem, delno poraščenem slemenu še vse do Tolstega vrha (1715 m).

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ