Jesenske dobrote in zakaj so dobre za vaše zdravje

Jesenske dobrote in zakaj so dobre za vaše zdravje
11.10.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Pixabay

Temperature padajo, medtem ko pestrost sezonskih živil narašča. Sledeča jesenska super živila lahko najdete na vrtu, vsekakor pa tudi na lokalni tržnici. 

1.      Jabolka

Naj bodo sladka ali kisla, prav vsa so primerna za zelo raznoliko pripravo. Lahko jih poješ sveže ali pa pripraviš v slastnih pitah, ki se še tople priležejo predvsem ob mrzlih večerih. Pozoren/na bodi le, da poješ tudi lupino – ta vsebuje veliko flavonoidov, ki koristijo zdravju srca. Poleg tega so jabolka tudi polna antioksidantov in vsebujejo 4 grame prehranskih vlaknin na porcijo.

Sezona jabolk je: od avgusta do novembra.

2.      Brstični ohrovt

Če ga prav pripraviš, je lahko tudi brstični ohrovt prav okusen. Ima blag grenek okus, zato se poda h slanim in pikantnim živilom. Poskusi ga na primer kombinirati z balzamičnim kisom. Zdravju koristi predvsem zaradi visoke vsebnosti vitamina K (polovica skodelice ga vsebuje več od priporočenega dnevnega vnosa), obenem pa je izjemno dober vir folata in železa.

Sezona brstičnega ohrovta je: od septembra do marca.

3.      Pastinak

Čeprav je na videz podoben korenju, je svetlejše barve in ima slajši, skoraj oreškast okus. Z njim lahko obogatiš riž in krompir ali ga zmelješ v juhe in omake. V njem je najti veliko kalija, prav tako pa je bogat vir prehranskih vlaknin.

Sezona pastinaka je: od oktobra do aprila.

4.      Hruške

Tudi ti okusni in sočni sadeži omogočajo precej raznoliko pripravo – lahko uživaš sveže, jih spečeš ali skuhaš (morda v vinu? ;)). So dober vir vitamina C in bakra, pa tudi prehranskih vlaknin, teh porcija vsebuje 4 grame.

Sezona hrušk je: od avgusta do februarja.

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ