Kaj ne sme manjkati, ko prespimo v planinski koči?

Kaj ne sme manjkati, ko prespimo v planinski koči?
07.09.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Maja Vojska

Čeprav se je poletje poslovilo, pa to ne pomeni, da se je sezona pohodništva zaključila.

Tudi višje ležeče koče so po večini odprte še celoten september, nekatere pa tudi oktobra. Veliko pa je planinskih koč v Sloveniji, ki so vsaj ob vikendih odprte celo leto in planincem nudijo možnost prenočišča. Če iščete ideje, katere koče obiskati v jesenskem in zimskem času, jih kar nekaj najdete v naši letošnji knjižici NaProstem plus Koče. Več iz vsebine >>>

Planinske koče pri nas in v tujini nudijo osnovno udobje, da lahko noč ali dve prespimo pri njih. Vsekakor se zavedajte, da so predvsem koče v višjih legah malo omejene in spoštujte ljudi in ponudbo, ki jo imajo v njej.

Vsekakor pa so določene malenkosti, ki jih je dobro vzeti s seboj, ko se v hribe odpravite za več dni:

Rjuha ali tanka spalna vreča

Vsekakor vam s seboj, sploh v toplejših mesecih, ni potrebno nesti debele spalke. V kočah ne pričakujte rjuh, se pa od pohodnika pričakuje, da ima s seboj svoje rjuhe ali še bolje planinsko rjuho, ki je oblikovana kot tanka spalna vreča. Pomembno je namreč, da se v sobah, kjer se čez celo leto izmenja veliko planincev ohranja higiena. Zeblo vas zagotovo ne bo, saj je na voljo dovolj odej, ki jih lahko položite preko rjuhe. Če svoje rjuhe nimate, vam bodo v koči dali svoje in zanje kar precej zaračunali. Če torej večkrat prespite v kočah, se vam nakup planinske rjuhe vsekakor splača. Lahko jo dobite tudi na spletni strani PZS >>>

Čepki za ušesa

Če ste že kdaj prespali v koči, predvsem v skupnih sobah in v sobah, kjer je več planincev, zagotovo veste o čem govorim. Vedno se najde nekdo, ki po domače povedano celo noč na ves glas »žaga drva«. Pomembno je, da se pred jutranjim odhodom naprej odpočijete in če imate rahel spanec vas lahko čepki za ušesa rešijo iz zagate.

Planinska izkaznica

V koči lahko spite, tudi če niste član Planinske zveze Slovenije, toda kot člani - in članstvo dokažete prav s planinsko izkaznico - imate pri spanju in nekaterih drugih storitvah tudi do 50-odstotni popust.

Vsekakor pa vam svetujemo, da predvsem v visoki sezoni v kočah, ki so precej priljubljene med planinci predhodno opravite rezervacijo, saj se če ne zna zgoditi, da boste spali v jedilnici na klopi ali pa zunaj pod milim nebom. Če pa se pripravite na spanje pod milim nebom, pa je lahko hotel s tisočimi zvezdicami še bolj prijeten.

Pa seveda ne pozabite na varen gorskih korak.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ