Kako v hribih posneti dobro fotografijo?

Kako v hribih posneti dobro fotografijo?
27.08.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Pixabay

Gore so čudovite in mogočne, a včasih je prav težko ujeti ta občutek in motiv na popolno fotografijo, ki največkrat ne zajema tistega občutka, kot smo ga imeli na vrhu hriba.

Preverite nekaj nasvetov, na kaj paziti pri fotografiranju narave.

Kompozicija

Lahko so vsi elementi na fotografiji odlični, a če bo kompozicija šepava, tudi fotografija ne bo nič posebnega. Razmišljajte o svoji kompoziciji, premislite, kaj je izpostavljeno spredaj in kakšno je ozadje. Fotografija ima poseben učinek, če ji je dodano dodatno ozadje, na primer, če so za vrhovi gora sončni zahod ali pa dramatični oblaki. Elementi na fotografiji ne smejo biti na eni strani natlačeni, na drugi pa je fotografija prazna. Pazite na ravnotežje. Fotografijo si na koncu oglejte in se prepričajte, da kakšen element ni odrezan.

Svetloba

V fotografiji se vse vrti okoli svetlobe. Enkrat je je preveč, drugič premalo. Tudi pri fotografiranju v hribih je pomembna svetloba, ki je najboljša, ko je sonce nizko na horizontu. Pametno je, da za fotografiranje izberete lokacijo, kjer boste lahko fotografijo posneli tako proti kakor stran od sonca.

Motivi

Nikar se že vnaprej ne odločite, kakšen bo vaš motiv, ampak si vzemite čas in raziskujte ter se igrajte z različnimi motivi. Mogoče se vam na vrhu zdi, da bo razgled na sosedje vršace tudi na fotografijah tako mogočen, kot je v živo, pa vas potem fotografija doma razočara. Dodajte zraven pohodnika in tako še poudarite mogočnost gora.

Vaja, vaja in še enkrat vaja

Vaši motivi se bodo razvijali in bodo vsakič le boljši, če boste vedno v hribih razmišljali tudi o tem, kako posneti dobro fotografijo. Pomembno je seveda tudi, da poznate nastavitve in zmožnosti vašega fotoaparata. Preučujte svetlobo in prilagajajte motive.

Gorska reševalna opozarja, da telefon ni namenjen le fotografiranju, ampak moramo imeti polno baterijo, če moramo morda klicati na pomoč. Za fotografiranje torej raje izberite fotoaparat ali pa imejte s seboj dodatne vire za polnjenje.



Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ