Na agenciji za okolje opozarjajo na veliko nevarnost snežnih plazov

Na agenciji za okolje opozarjajo na veliko nevarnost snežnih plazov
03.03.2020 AVTOR: M.V.

Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1.700 metrov. Nevarna so zlasti mesta z napihanim novim snegom, ki so zaradi močnega jugozahodnika predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel. Na strmejših pobočjih se lahko sprožijo manjši plazovi nesprijetega snega, že ob manjši obremenitvi snežne odeje pa lahko predvsem na mestih z napihanim snegom sprožite kložast plaz.

Kakšen plaz se lahko s strmejših pobočij sproži tudi spontano. Na vetru izpostavljenih legah, kjer je novi sneg spihan do stare podlage, je nevarnost zdrsov, je zapisano na spletnih straneh Arsa.

V nedeljo je nad nadmorsko višino okoli 1300 m zapadlo od 20 do okoli 50 cm snega, v vzhodem delu Kamniško Savijskih Alp, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju pa precej manj, večinoma od 5 do 20 cm. Sneg je rahel in mehak ter nad okoli 1400 m suh, nižje pa moker. Veliko je zametov, nastale so nove opasti. Vetru izpostavljeni grebeni so močno spihani, predvsem tam je sneg trd in poledenel.

Spremembe razmer spremljajte na spletni strani ARSO >>>

Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica Tržič je opozorila na nevarnost proženja snežnih plazov na območju Zelenice, o čemer je obvestila tudi oskrbnika koče na Zelenici in vodjo šole v naravi, ki poteka v Domu na Zelenici. Tudi Agencija RS za okolje opozarja, da se je zaradi sneženja v visokogorju nevarnost plazov povečala.

Če se bomo odpravili v hribe ne pozabimo:
-preveriti vremensko napoved,
-prebrati lavinski bilten,
-na lavinski trojček,
-preveriti delovanje plazovne zolne pred odhodom na turo,
-napolniti baterijo mobilnega telefona,
-doma povejte kam gremo, kdo gre z nami in kdaj se vrnemo domov,
-na prijatelja doma, saj sami ne hodimo v gore.
-če potrebujemo pomoc, pokličimo na 112 ali na 113.

Značke: Pohodništvo
Ključne besede:
nevarnost plazov arso
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ