Planinske koče v visokogorju zapirajo svoja vrata

Planinske koče v visokogorju zapirajo svoja vrata
08.10.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Maja Vojska

V visokogorju malica samo še iz nahrbtnika, saj vas bodo po večini pričakala zaprta vrata planinskih postojnak.

Nekatere koče pa ostajajo, vsaj med vikendi, odprte preko celega leta. Če želite več informacij katere, pa jih najdete tudi v naši reviji NaProstem+ koče >>>

Katere koče so odpte v Julijskih Alpah? 

Visokogorje Julijskih Alp je praktično zaprto. Z izjemo oskrbniške ekipe Vodnikovega doma na Velem polju, ki vas pričakuje še vse do 15. oktobra, boste v visokogorju Julijskih Alp ostali pred zaprtimi vrati.

Na Kredarici vas izven sezone v neogrevani zimski sobi sprejmejo meteorologi, v zimski sobi pa lahko prenočite tudi v zimskih sobah v Staničevemu domu, v objemu Zasavske koče na PrehodavcihTriglavskih in Krnskih jezerih, na planini Pri Jezerupod vrhom Krna in na Kriških podih.

Še vedno pa so seveda na voljo prenočišča v bivakih.

Kljub bližajoči se zimi vas bodo prav vsak dan pogostili na Komni, Lipanci v Tamarju in na Vršiču. Če se boste na planinski izlet ali turo odpravili ob koncih tedna, bodo vašega obiska veseli na Planini za Liscem pod Črno prstjo, na Vogarju, Ratitovcu, pod Vršičem (Mihov dom in Koča na Gozdu) ter na Petrovem Brdu.

Kje se lahko okrepčate v Karavankah?

Dom Pristava, Valvasorjev dom, koča na Ljubelju in Poštarski dom pod Plešivcem nudijo, z nekaterimi izjemami ob ponedeljkih in torkih, vsakodnevno zatočišče svojim obiskovalcem. Priljubljene postojanke na Peci, Uršlji gori, na Naravskih ledinah, pri izviru Završnice ter na Robleku, Kofcah in Zelenici oskrbniki odklenejo ob koncih tedna ter praznikih.

Kamniško-Savinjske Alpe še vedno vabijo!

Med Kamniškimi in Savinjskimi gorami je stanje na področju koč podobno kot v ostalih slovenskih Alpah. Edino na Mali planini in na Golteh vas bodo celo zimo stregli prav sleherni dan. Nad Jezerskim že samuje Kranjska koča na Ledinah. Na Kokrskem sedlu, Klemenči jami na Grohotu bodo koče odprte le še nekaj vikendov, nakar bodo vse utonile v zimsko spanje.

Na Kamniškem sedlu bo koča prav kmalu prešla na zimski delovni čas, ko bo odprta med lepimi konci tedna, podobno bodo odprte tudi koče na Okrešelju, Loki pod Raduho, na Menini planini, Smrekovcu, Dobrči, Kriški gori, Kališču, pod Storžičem, v Kamniški Bistrici ter v primeru ugodnih lavinskih razmer pod Hudičevim borštom. Zatočišče pa lahko najdete v nekaterih zimskih sobah in bivakih.

Z ležišči in odejami opremljene zimske sobo boste našli na Kokrskem in Kamniškem sedlu, pa na Okrešlju, Korošici, Ledinah in pri Češki koči. Poleg naštetega pa je počitek možen tudi v bivakih pod Grintovcem in pod Skuto.

Pohorje, predalpski svet in ostali predeli Slovenije ne prinašajo večjih sprememb

Na Pohorju, v predalpskem svetu in ostalih predelih Slovenije v obratovanju koč ni večjih sprememb. Večina jih obratuje ob koncih tedna ter praznikih, nekaj pa je tudi takih, ki so odprte vsak dan. Napisanemu navkljub pa priporočamo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obisku z večjo skupino predhodno najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ