Pot ob žici: Vse kar morate vedeti o letošnjem dogodku

Pot ob žici: Vse kar morate vedeti o letošnjem dogodku
08.05.2019 AVTOR: M.V.

11. maja 2019 se bo odvijal tradicionalni 63. Pohod - Pot ob žici. Gre za največjo športno-rekreativno prireditev pri nas, ki vsako leto privabi več kot 30.000 udeležencev.

Največ udeležencev običajno privabi Pohod po poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev - zato tudi ime Pot ob žici. Vsak udeleženec se lahko vključi v rekreativni pohod na kontrolni točki, ki mu najbolj ustreza (teh je 9) in tam dobi brezplačen kontrolni kartonček. Vsak udeleženec, ki opravi celotno pot v dolžini 35 km, dobi posebno kolajno. Prijava na POHOD ni potrebna.

Tekači pa se odpravijo na Tek trojk, in sicer na dve različni razdalji - 12,5 km in 29 km. 

Zgodovina Poti ob žici

Pohod po Poti ob žici je bil prvič organiziran leta 1957. Pohod poteka po skoraj 35 km dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev in je zato dobila ime Pot ob žici. Poleg spomina na osvoboditev Ljubljane (9. maj 1945) je prireditev že s prvo izvedbo želela spodbujati gibanje in zdrav način življenja, kar je njen glavni cilj tudi danes. Predvsem v zadnjem desetletju se število rekreativcev in rekreativk, ki se odločijo bodisi za pohod ali tek trojk, vsako leto povečuje. Prireditev je vsako leto organizirana v začetku maja, ob koncu tedna, ki je najbližje 9. maju, ko Mestna občina Ljubljana praznuje Dan miru (nekoč Dan zmage), od vstopa v Evropsko unijo pa na isti dan praznujemo tudi Dan Evrope. Pot je pohodnikom na voljo skozi vse leto, v sklopu dogodka pa drugi vikend v mesecu maju.

Prireditev vsako leto tradicionalno otvorijo otroci iz ljubljanskih vrtcev. V petek se nadaljuje s pohodi šolarjev iz osnovnih šol in dijakov srednjih šol, v soboto pa Pot napolnijo ljubitelji pohodništva in tekači Teka trojk.

Sobotni del pohoda je namenjen tako manj kot bolje pripravljenim pohodnikom, saj lahko traso izberejo v dolžini od 3 do 35 kilometrov in si torej razdaljo prilagodijo glede na svoje sposobnosti ter kondicijo. Predprijava na pohod ni potrebna. Vsak udeleženec se lahko od 6. ure dalje registrira na vhodnih kontrolnih točkah (Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada), kjer dobi kontrolni kartonček, s katerim pri nadaljnjih točkah zbira žige. Cilji so odprti do 17. ure. Vsak prehodi, kolikor želi, tisti, ki prehodijo celotno pot v dolžini 35 km, pa dobijo posebno kolajno.

Sobotni del prireditve je Tek trojk na 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji ter na 3.000 metrov za osnovne in srednje šole. Gre za edinstveno tekaško prireditev, kjer mora trojka ves čas teči skupaj, v cilju pa velja čas tistega, ki zadnji preteče ciljno črto. To je tudi rezultat, ki se upošteva kot rezultat trojke. S takšnim načinom tekmovanja želi organizator spodbujati tekače k medsebojni pomoči in solidarnosti, saj šteje čas, ki ga doseže najšibkejši člen trojke, zato mu morata morebiti bolje pripravljena člana ekipe pomagati, ga bodriti in motivirati.

Pot ob žici 2019

To so vse kontrolne točke, kjer se lahko vključite na Pohod na 35 km in dobite brezplačne kartončke;

točke so odprte od 6.00 do 17.00:

  • KT-1: Vič - POT pod železniškim mostom, Pot Rdečega križa
  • KT-2: Šiška - POT ob Koseškem bajerju, Kmečka pot
  • KT-3: Bežigrad - POT ob AMZ Slovenije, Dunajska 128a
  • KT-4: Jarše - avtobusna postaja LPP, Šmartinska cesta
  • KT-5: Polje - Trgovina Mercator, Zaloška 168
  • KT-6: Fužine - POT pri Fužinskem mostu
  • KT-7: Rudnik - križišče Dolenjske ceste in Peruzzijeve ulice
  • KT-8: Livada - POT, Hladnikova cesta

Vsak udeleženec, ki bo opravil celotno pot v dolžini 35 km, bo dobil posebno kolajno

Vkolikor se želite izogniti občasni gneči na kontrolni točki in imate s seboj blazinico za žigosanje, si lahko žigosate svoj kartonček na stacionarnem žigu, ki se nahaja v bližini naših stojnic. 

Več o dogodku >>>

Značke: Pohodništvo
Ključne besede:
pot ob žici pohod
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ