Prihaja čas zdravilnih pomladnih rastlin

Prihaja čas zdravilnih pomladnih rastlin
13.03.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Pixabay

Pomlad pa poleg sonca prinaša tudi ogromno zdravih divjih rastlin, od divjih špargljev do regrata, med njimi zelo zdravilen pa je tudi čemaž.

Šparglji

Divji šparglji se od gojenih razlikujejo po obliki in okusu, saj so veliko tanjši in izrazitejšega, rahlo grenkastega okusa. Mladi poganjki divjega asparagusa, ki ga najdemo na območju Krasa in Primorja, rastejo zelo hitro, tudi do 20 cm v enem dnevu. Divji šparglji so prehransko najbogatejši.

Šparglji so diuretiki in se zaradi tega priporočajo pri povišani temperaturi in za odplavljanje vode iz telesa. Korenina šparglja, kuhana v vinu, pa je odlično sredstvo proti zobobolu.Učinkovina v špargljih je asparagin, ki se nahaja le v rastlinskih kalčkih. Več učinkovine je v belih kot zelenih špargljih. Asparagin poveča dejavnost ledvic in pospeši izločanje urina.

Regrat

Regrat v naravi raste skorajda povsod. Najdemo ga na travnikih, na krtinah, ob poteh in ob gozdnih robovih. Priporočljivo pa je, da ga nabiramo daleč od prometnih cest in mest. Pri nas je sezona nabiranja regratovih listov navadno od začetka marca do sredine aprila. Regratovi cvetovi se nabirajo od sredine aprila do konca cvetenja, korenine pa med majem in junijem ali med avgustom in oktobrom.

Regrat vsebuje skoraj vsa znana pomembna hranila: ogrom­no rudnin, med katerimi je treba omeniti železo, kalcij in magnezij, karotenoide (predvsem betakaroten), vitamina C in E, vitamine skupine B ter številne druge snovi. Različne grenčine spodbujajo izločanje prebavnih sokov, obilje vlaknin pa preprečuje zastoje hrane v prebavilih.

Čemaž

Znanilec pomladi s tankimi, suličastimi listi, ki zelo dišijo po česnu, blagodejno vpliva na delovanje žlez krvnega obtoka, pomaga pri prebavnih težavah, odpira dihalne poti ter povečuje odpornost celotnega organizma.Pri nabiranju moramo biti previdni, ker je zelo podoben strupenima šmarnici in podlesku! Če ste v dvomih, zmečkajte list - močen vonj po česnu ima samo čemaž.

  • Vsebuje skoraj toliko vitamina C kot limone.
  • Podobno kot česen tudi čemaž vsebuje veliko razkuževalnih žveplovih spojin, kot je alicin, in poživljajočega eteričnega olja.
  • Listi vsebujejo veliko klorofila, ki učinkuje razstrupljevalno, čebulice pa največ ogljikovih hidratov.
  • Bogat je s števil­­nimi makro- in mikro­­­­­­elementi, predvsem kalijem, kalcijem, selenom in železom.
  • Vsebuje veliko betakarotena, karotenoidnega antioksidanta, ki zavira tvorbo rakavih celic in je potreben za obnavljanje tkiva ter tvorbo močnih zob in kosti.
Značke: Kulinarika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ