Prvi sneg še pospešil zapiranje visokogorskih koč

Prvi sneg še pospešil zapiranje visokogorskih koč
05.10.2020 AVTOR: M.V., FOTO: Koča na Ljubelju (arhiv)

Z jesenjo in krajšanjem dneva se zapirajo tudi koče. Za kak teden ali dva je sezono skrajšalo tudi prvo obsežnejše sneženje.

Velika večina visokogorskih koč je zato do poletja že zaprtih, vrata sredogorskih pa bodo do pozne pomladi v dobršni meri zaklenjena med delovniki.

Julijske Alpe

Obsežno prvo sneženje je pripomoglo k hitrejšemu zapiranju planinskih koč v visokogorju Julijskih Alp. Z izjemo oskrbniške ekipe Vodnikovega doma na Velem polju, ta vas pričakuje še vse do 18. oktobra, boste v visokogorju Julijskih Alp zaman iskali odprto kočo. Na Kredarici vas sicer zasilno oskrbijo meteorologi (postelja in odeje v neogrevani sobi). V najvišjem slovenskem gorstvu tako lahko prenočite le še v zimskih sobah Staničevega doma, Zasavske koče na Prehodavcih, pri Krnskih jezerih, na planini Pri Jezeru, na Krnu in na Kriških podih. Odprti so seveda tudi vsi bivaki - izjema je le Bivak pod Luknjo, ki je v času obratovanja Aljaževega doma zaprt.

Če se boste na planinski izlet ali turo odpravili ob koncih tedna, se lahko okrepčate in odpočijete na Planini za Liscem pod Črno prstjo, na Vogarju, Ratitovcu, pod Vršičem (Mihov dom in Koča na Gozdu), v Krnici ter na Petrovem Brdu. V primeru lepega vremena jebo oktobra in noivembra ob vikendih odprto tudi Gomiščkovo zavetišče na Krnu. Pred obiskom oz. prenočevanjem priporočamo, da se o obratovanju predhodno pozanimate pri oskrbnici. Vsak dan pa vas z dobrotami in toplo kočo še vedno pričakajo oskrbniki Doma na Komni, Blejske koče, koče na Uskovnici, Planinskega doma v Tamarju in Erjavčeve koče na Vršiču.

Karavanke

Dom Pristava, Valvasorjev dom, koči na Zelenici in Ljubelju ter Poštarski dom pod Plešivcem nudijo, z nekaterimi izjemami ob ponedeljkih in torkih, vsakodnevno zatočišče. Priljubljene postojanke na Kofcah, Slemenu, Uršlji gori, Naravskih ledinah, pri izviru Završnice ter na Robleku in Peci oskrbniki odklenejo ob koncih tedna ter praznikih, na Dobrči in pod Storžičem pa se lahko pogrejete že od četrtka dalje. v primeru slabega vremena pa vsaj pri zadnjih treh predhodno preverite delovni čas. Ob izredno slabem vremenu namreč v dolini ostanejo tudi oskrbniki.

Kamniško-Savinjske Alpe

Med Kamniškimi in Savinjskimi gorami je stanje na področju koč podobno kot v ostalih slovenskih Alpah. Edino na Mali planini in na Golteh vas bodo celo zimo stregli prav sleherni dan. Nad Jezerskim že samuje Kranjska koča na Ledinah, do konca oktobra pa ostaja odprta Češka koča. Na Kokrskem sedlu, Klemenči jami in na Grohotu pod Raduho ostajajo koče odprte le še nekaj vikendov. Na Kamniškem sedlu bo koča prav kmalu prešla na zimski delovni čas, ko bo odprta med lepimi konci tedna. Enako tudi koče na Loki pod Raduho, na Menini planini, Smrekovcu, Dobrči, Kriški gori, Kališču, pod Storžičem, v Kamniški Bistrici ter v primeru ugodnih lavinskih razmer pod Hudičevim borštom.

Zatočišče najdete tudi v nekaterih zimskih sobah (na Kokrskem in Kamniškem sedlo ter na Ledinah in pri Češki koči) ter v bivakih pod Grintovcem in Skuto.

Pohorje, predalpski svet in ostali predeli Slovenije

Na Pohorju, v predalpskem svetu in ostalih predelih Slovenije v obratovanju koč ni večjih sprememb. Večina jih obratuje ob koncih tedna ter praznikih, v nekaterih pa iz kuhinj diši prav vsak dan. Napisanemu navkljub pa priporočamo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obisku z večjo skupino predhodno najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot.

Opozorilo še toliko bolj velja v primeru slabšega vremena - marsikatera koča je lahko v takem primeru zaprta, še posebej, če slabo vreme in globok sneg onemogočata normalen in varen dostop do koče. Nekatere koče pa oskrbniki zaprejo tudi v primeru povečane nevarnosti snežnih plazov, saj bi bil dostop oskrbnika in obiskovalcev do koče lahko smrtno nevaren.

Več informacij o stanju odprtosti planinskih koč na spletni strani pzs.si/koce.

Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ