Recepti: Ta teden buče povsod, tudi na jedilniku

Recepti: Ta teden buče povsod, tudi na jedilniku
31.10.2017 AVTOR: Maja Vojska
Da bo ta teden res vse v znamenju buč pa vam predlagamo, da vnesete nekaj barve tudi na svoj jedilnik. Buče so namreč jeseni priljubljena zelenjava.

Zakaj so buče tako priljubljene?

Redko katero zelenjavo lahko uporabljamo na tako različne načine kot uporabljamo buče: od bučne juhe in golaža do bučnega zavitka. Jeseni buče uporabljamo za okras, osvetljene pa nam za noč čarovnic naženejo strah v kosti. So lahko prebavljive in imajo nizko energijsko vrednost zato so zelo priporočljiva dietna hrana pri različnih boleznih ali pa učinkovita preventiva pred njimi. Še posebej jih priporočajo pri različnih obolenjih želodca in črevesja ter pri ledvičnih boleznih (kamni). Svoje mesto so si izborile tudi na jedilnikih vseh ljubiteljev varovalnega in uravnoteženega. prehranjevanja.

Na naši spletni strani Tekac.si preberite še več razlogovo, zakaj so buče dobre za vas!

3 super bučni recepti:

1. Bučna juha

Sestavine:

  • 1 kg očiščene buče
  • 1 rdeča čebula
  • 1 strok česna
  • 1 lovorjev list
  • muškatni orešček
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • 4 žlice bučnih semen
  • olivno olje
  • sol in poper

Priprava:
Za bučno juho narežemo bučo na manjše kocke. Nasekljano čebulo in stisnjen česen popražimo na nekaj žlicah olivnega olja.

Dodamo bučo in lovorjev list ter prilijemo približno liter vode. Ko juha zavre, kuhamo še približno 20 minut.

Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom, lovorjev list pa zavrzemo. Juho pretlačimo ali zmeljemo s paličnim mešalnikom. Vmešamo smetano.

Ko postrežemo, bučno juho potresemo tudi z bučnimi semeni ali hrustljavo popečeno slanino. Po želji lahko juhi dodate kocke prepraženega kruha.

2. Rižota iz bučk

Sestavine:

  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 čebuli
  • 650 g buč
  • 500 g riža
  • 1/8 l belega vina
  • 3/4 l sok kuhane zelenjave
  • 100 ml sladke smetane
  • 50 g parmezana
  • 3 žlice masla
  • 3 žlice medu
  • nasekljana krebuljica
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček

Priprava:
Za rižoto z bučami čebulo in kos buče narežemo na majhne koščke, ki jih popražimo na olivnem olju. Dodamo riž za rižoto.

Zalijemo z belim vinom in zelenjavno osnovo ter zavremo. Tik preden je rižota skuhana, primešamo smetano in nariban parmezan. Solimo in popramo ter začinimo s sveže nasekljano krebuljico in mletim muškatnim oreščkom.

Iz preostalih buč izdolbemo kroglice ter jih dušimo skupaj z maslom in medom. Z medenimi kroglicami okrasimo rižoto.
Nasvet:Po želji lahko za rižoto z bučami sladko smetano tudi izpustite.

3. Bučna pita

Sestavine:

Testo:

  • 10 dag masla (in za pekač)
  • 15 dag moke
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlici zelo mrzle vode
  • sol

Nadev:

  • 60 dag očiščene buče
  • 3 jajca
  • 1 dl smetane
  • 15 dag rjavega sladkorja
  • 1/4 žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 1/4 žličke ingverja
  • 1/4 žličke mletih nageljnovih žbic
  • sol

Priprava:
Maslo hitro zgnetite z moko, dvema ščepcema soli in žlico sladkorja. Prilijte vodo in hitro gnetite naprej, da dobite gladko testo. Testo oblikujtev kroglo, jo zavijte v folijo in za vsaj pol ure postavite v hladilnik.

Očiščeno bučo (brez semen) narežite na kocke in jih stresite v vrelo vodo. Kuhajte toliko časa, da se kocke buče zmehčajo. Odcedite, pustite nekoliko ohladiti, nato pa bučo pretlačite kar z vilicami.

Pekač za pito namažite z maslom. Testo razvaljajte in položite v pekač. Pazite, da je bo ob strani dovolj visok rob. Pokrijte s peki papirjem, potresite s suhim fižolom in v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, pecite deset minut.

Medtem umešajte jajca, sladkor in četrt žličke soli. Dodajte bučo, smetano, dišavnice in zmešajte, da se sestavine lepo povežejo.

Po desetih minutah pečenja s testa odstranite fižol in peki papir, na testo vlijte nadev in pecite še približno 45 minut. Bučo postrezite s stepeno smetano, sladkano le z žličko vaniljevega sladkorja.

Značke: Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ