Imate tudi vi radi regrat? Izkoristite priložnost in v svojo dnevno rekreacijo vključite sprehod za nabiranje tega "žlahtnega plevela "
V prehrani so najpogostejši recepti za regrat v juhah in kot solata v različnih oblikah. Regrat ni samo okusna, ampak tudi izjemno zdrava popestritev jedilnika.
Regrat v naravi raste skorajda povsod. Najdemo ga na travnikih, na krtinah, ob poteh in ob gozdnih robovih. Priporočljivo pa je, da ga nabiramo daleč od prometnih cest in mest.
Pri nas je sezona nabiranja regratovih listov navadno od začetka marca do sredine aprila. Regratovi cvetovi se nabirajo od sredine aprila do konca cvetenja, korenine pa med majem in junijem ali med avgustom in oktobrom.
Korenine in listi: Uporabni deli regrata v zdravilne namene so korenina in listi. Korenine nabiramo maja, junija in jeseni. Mlade liste nabiramo spomladi. Tako korenine kot liste tudi posušimo in uporabimo za čaje. Iz njih pripravljajo tudi izvlečke za pitje, kapsule in tablete.
Cvetovi: Iz njih pripravljamo sveži sok in sirup, čaj in tinkturo, cvetovi pa so zelo okusni tudi, če jih skuhamo na pari s špinačo.
Regrat je zelo priljubljen tudi v kuhinji. Najpogosteje uporabljamo liste (mlade in stare), ki se znajdejo v solati. V solati se poleg listov znajdejo tudi številni dodatki: popečeni ocvirki ali slanina, topel ali hladen krompir, trdo kuhana jajca, kuhan fižol ali čičerika, bučne golice, avokado ipd.
Starejši listi so nekoliko bolj trdi in grenki, odlični so za pripravo juh in omak ali pa jih lahko dodamo različnim smoothijem. Tudi neodprte mlade popke cvetov lahko jemo surove, v solati ali pa jih zabelimo.
Zeleni regratov smuti za zajtrk: pest ali dve očiščenega regrata dve zeleni jabolki cimet po okusu tri decilitre vode
Regrat grobo nasekljamo, jabolki narežemo in očistimo peščišč. Vse sestavine stresemo v blender in meljemo nekaj minut.
Smuti lahko zgostimo in osladimo z zrelo banano.
Regrat s slanino: 1/2 kg regrata, 300 g slanine, olivno olje, 1 žlica gorčice, balzamični kis, poper in sol
Najprej dobro očistimo in operemo regrat, ki ga namestimo v večjo posodo. Nato operemo slanino, jo narežemo na drobne kose in jo popečemo na olivnem olju. Lepo zapečeno slanino posujemo čez regrat. V skodelici naredimo solatni preliv iz gorčice, balzamičnega kisa, olja in začimb ter z njim prelijemo solato.