S sankami in lučko po Mangartski cesti

S sankami in lučko po Mangartski cesti
18.02.2022 AVTOR: M.V., FOTO: Log pod Mangartom

Letos smo kar dolgo čakali na zimo, a končno smo dočakali tudi znameniti spust s sanmi iz Mangarta.

Poleg smučanja, je v zimski sezoni zmeraj bolj priljubljeno sankanje. Sanka lahko vsak dovolj so sani in zasneženo pobočje. Za pravo doživetje pa poskrbijo posebne vodljive sani in sankaška proga. Bovec in njegova okolica ima veliko naravnih danosti za ta zimski šport. Vsako leto, če so le razmere prave, so na voljo tudi urejene sankaške proge. Med najbolj obiskanimi so sankanje z Mangarta in Stola.

Nočno sankanje Mangart

  • Dolžina sankaške proge: 3 km
  • Parking: Cesta Bovec - Prelaz Predel (odcep za Mangartsko sedlo)

Obisk sankališča je možen po predhodnem dogovoru v kateremkoli delu dneva, tudi ponoči. Gostje ob prihodu prejmejo vso potrebno opremo, za nočno sankanje tudi naglavno svetilko. Proga je dolga slabe 4 kilometre in poteka od prvega predora na mangrtski cesti do odcepa ceste, ki pelje na Predel. Ena vožnja vključuje dva spusta, je pa svojevrstno doživetje že pot na start, pove Černuta, saj tudi tja sankače povlečejo na saneh. 

Proga je primerna za obiskovalce vseh starosti, je pa v drugem delu nekoliko strmejša, tako da se najmlajši navadno spustijo le po prvem delu, ampak to ponovijo trikrat, tako da se presankane dolžine ujemajo.

Progo radi obiščejo tudi gosti iz tujine, nekaterim se je priljubila bolj kot podobna ponudba bliže njihovemu domu. Morajo pa vsi željni sankaških radosti nekoliko pohiteti, ker bodo temperature kmalu že toliko visoke, da se bo čez dan vrhnja plast snega stopila, ponoči pa spet zmrznila in na taki podlagi postane uporaba proge prenevarna.

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ