Sezona špargljev v polnem teku! Ste tudi vi med ljubitelji?

Sezona špargljev v polnem teku! Ste tudi vi med ljubitelji?
19.04.2017 AVTOR: Maja Vojska
Njihova sezona se pri nas začne v prvi polovici aprila in traja vse do sredine junija.

Že stari Rimljani so dobro poznali zdravilnost špargljev in so jih tudi s pridom izkoriščali. Danes je dokazano, da je ta pomladna zelenjava izredno zdrava. Šparglji rastejo tudi pri nas, radi imajo tople in kamnite kraje, rastejo na Primorskem. V Sloveniji pa jih tudi gojijo, sveže lahko dobite od začetka aprila do sredine junija.

Pri nas v naravi rastejo štiri vrste špargljev, lasasti, navadni, obmorski in ostrolistni. Divji šparglji so tanjši in zeleni, gojeni pa so lahko zeleni ali beli. Prav zato gojene imenujemo tudi beluši.

Ta sezonska delikatesa, ki je znana po svojem trpkem okusu in vsebuje zdravju zelo koristne snovi, pri nas v naravi uspeva na Primorskem, predvsem v Istri, na Krasu in okoli Vipavske doline. 

Pazite, da jih v naravi ne naberete preveč!

Pri nabiranju divjih zeli obstajajo omejitve, ki se jih moramo držati, če se želimo izogniti globi, ki znaša od 400 do 800 evrov. Pravilnik o varstvu gozdov namreč določa, da lahko obiskovalec gozda, ki rekreativno nabira za lastne potrebe, na dan nabere največ kilogram zelnatih rastlin, kamor sodijo tudi šparglji. 

Mesec špargljev na krasu!

Izbrane restavracije, gostilne in turistične kmetije s Krasa so tudi letos pripravljene, da vam postrežejo z bogato ponudbo špargljevih jedi, v katerih boste začutili skladnost kraške kuhinje s sezonsko ponudbo narave.

Mesec špargljev na Krasu letos od 15. aprila do 15. maja 2016.

Več o dogodkih!

So nepogrešljivi tudi na dietnem jedilniku!

Šparglji so lahko prebavljivi, vsebujejo zelo malo kalorij, zato so priljubljeni tudi pri raznih dietah. Polni so mineralov in vitaminov. 

TRI HITRO PRIPRAVLJENE JEDI IZ ŠPARGLJEV!

Značke: Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ