Sezona špragljev: Veste, koliko jih lahko naberete?

Sezona špragljev: Veste, koliko jih lahko naberete?
27.03.2018 AVTOR: Maja Vojska
Po dolgi zimi se pomlad končno prebuja, z njo pa tudi vse dobrote, ki jih najdemo v naravi. Kje rastejo divji šparglji in koliko jih lahko naberete, pa si preberite spodaj.

Za vse ljubitelje špargljev svetujemo tudi obisk dogodka Divji okusi Krasa - šparglji in divje rastline, ki bo potekal med 6 aprilom in 6. majem. 

Več > > >

Šparglji so sezonska zelenjava, pri nas začno poganjati v prvi polovici aprila, sezona pa pri nas traja vse do junija. Poznamo več vrst špargljev oziroma belušev, lahko so zeleni ali beli, odvisno od načina gojenja.

Šparglji so zakladnica zdravja

Šparglji so zelo priporočljiv in zaželen del jedilnika, saj vsebujejo nujno potrebne vitamine (vitamin C, B vitamin (B1, B2, B3 in B6, ki skrbijo za živce ter celotno presnovo) in A vitamin, ki skrbi za dober vid), minerale (fosforja, žvepla, kalcija, magnezija, železa, bakra, cinka, mangana, fluora, joda) ter velik delež antioksidantov in folne kisline. Zaradi visoke vsebnosti folne kisline se uživanje špargljev priporoča tudi nosečnicam

Kje rastejo divji špraglji?

Ob Istri se divji šparglji dobro počutijo tudi na Krasu in Vipavski dolini, ljubijo gosto in bodečo podrast ob gozdnih robovih, cestah in kolovozih.

Koliko divjih špargljev pa lahko naberete dnevno?

Pri nas lahko vsak nabira dobrote iz narave in gozda, a le v omejenih količinah. Pravilnik o varstvu gozda pravi, da lahko naberemo največ kilogram zelenih rastlin na dan, med katere spadajo tudi divji šparglji.

Uporabnost špargljev je precejšnja. Šparglje očistimo in odstranimo morebitne olesenele dele. Te lahko še vedno uporabimo pri pripravi jušne osnove ali špargljeve juhe. Preostanek kuhamo v slani vodi, bele šparglje okoli 20, zelene pa 10 minut. Seveda jih lahko pripravimo tudi v pečici, na žaru in še marsikje, recimo v omleti.

 

Značke: Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ