Slovenski jadralni zmajar letel tam, kjer ni še nihče

Slovenski jadralni zmajar letel tam, kjer ni še nihče
31.08.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Red bull

Vsak otrok sanja svoje sanje. Te se skozi čas izčistijo v oprijemljive cilje, h katerim stremimo vse življenje. Matjaž je že kot otrok svoj pogled usmerjal v nebo, podnevi in ponoči sanjal o letenju, v tistih najbolj divjih pa se je spremenil v pilota letečega stroja na reaktivni pogon.

Če sanjam dovolj goreče slediš bodo prej ali slej dobile krila, to pa se je v Matjaževem primeru tudi dobesedno zgodilo. Nad domačo dolino Soče je prvič poletel pred davnimi 18 leti, svoje najbolj divje sanje pa je uresničil to poletje.
Poglejte si, kako je Matjaž Klemenčič na svojega jadralnega zmaja pripel reaktivni motor in na domačem igrišču uresničil otroške sanje:

"V domači dolini ponavadi letimo visoko nad gorami, od nekdaj pa je bila v meni želja, da bi Sočo — ki sem jo vedno opazoval od daleč — doživel veliko pobližje. Želel sem si leteti v strugi, med drevesi, tik nad vodno gladino in skalami pod njo," je Matjaž opisoval razloge za svoj podvig.

Podvig je bil zahteven in tudi precej nevaren 

Globoki tolmuni, visoki balvani, z drevesi posejana bregova in občasna električna napeljava, ki prečka reko, so bili zgolj nekateri izmed izzivov, ki jih je moral Matjaž uspešno preleteti pri hitrostih od 50 do 80 kilometrov na uro.

"Največja nevarnost pri takšnem letenju je mehanična napaka oziroma odpoved motorja. Goriva sem imel za največ 8 minut, zato sem moral v zraku nekajkrat pogledati na uro in preveriti koliko časa je še ostalo," pojasni.

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ