Slovenski jamarji odkrili najdaljšo jamo v Albaniji

Slovenski jamarji odkrili najdaljšo jamo v Albaniji
06.09.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Matjaž Milharčič

Slovenskim jamarjem je uspel velik podvig – preiskali so najdaljšo odkrito jamo v Albaniji v skupni dolžini 6.600 metrov, ki je tehnično zelo zahtevna, saj jo voda ob velikih deževjih popolnoma preplavi. V njej jih je čakalo presenečenje, ki si ga želi vsak jamar. Dva člana ekipe pa sta se podala skozi do sedaj še nikoli neraziskan kanjon reke Lumi.

Člani letošnje slovenske ekipe so bili Marjan Vilhar, Mitja Mršek, Rok Stopar, Robert Rehar, Vasko Vadnov, Jerica Koren, Zdenka Žitko, Matjaž Božič, Miha Štrekelj in Nejc Ileršič.

Vhod vanjo leži v osrčju albanskih največjih vrhov, sedem ur hoda od najbližje kolovozne poti v vasi Lekbibaj. Ekipa je vso jamarsko opremo in hrano transportirala s konji po ozki planinski poti do vznožja gore Hekurave. V bližini vhoda v jamo so nato postavili šotore in uredili bazni tabor, je za 24 ur pojasnil Marjan Vilhar.

Po lanski odpravi dolgo ni bilo povsem jasno, ali je Sphela e Zeze najdaljša jama v Albaniji. Albanija namreč nima uradnega katastra jam in treba je bilo preiskati poročila drugih raziskovalnih skupin iz tujine, ki so raziskovale v tej državi. Po meritvah, ki so bile opravljene v novo odkritih delih in vnešene na načrt jame, je Sphela e Zeze postala zagotovo najdaljša odkrita jama v Albaniji s skupno dolžino 6.600 metrov.

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ