Storžič (2132 m) iz Mač

Storžič (2132 m) iz Mač
10.07.2013 AVTOR: Matej Zalar
Z najzahodnejšega dvatisočaka v Kamniško Savinjskih Alpah se zdi, da je Ljubljanska kotlina tak ...

Storžič (2132 m)

Zahtevnost: delno zahtevna označena pot.
Strm zaključni vzpon od Bašeljskega prevala je skalovit, brez varoval, a srednje izkušeni planinci ne bi smeli imeti težav. Vzpon zmorejo tudi gora vajeni psi, za vsak slučaj pa priporočamo oprsnico.
Čas vzpona: 2–4 ure
Skupaj: 3,5–7 ur
Smer poti: Mače–Planina Kališče–Dom na Kališču–Bašeljski preval–Storžič– Bašeljski preval – Dom na Kališču–Planina Kališče–Mače

Kje se okrepčamo?
Planinski dom na Kališču (1540 m)
T: 041 614 586
Odprto: 15. 6. – 15. 9. Vsak dan, sicer med vikendi in prazniki od 7.00-
FB

Izhodišče: Mače (615 m)
GPS: N 46° 18' 46" / E 14° 25' 6"
Avtocesto zapustimo na izvozu Kranj-vzhod in se držimo proti Jezerskemu. V Tupaličah zavijemo levo čez most proti Preddvoru. Nadaljujemo proti Mačam, kjer v središču vasi sledimo planinski oznaki za Kališče. Le malo iz vasi je (po 250 metri vožnje od križišča) na desni strani veliko makadamsko parkirišče.

Če smo pri moči: Ko se s Storžiča spustimo na Bašeljski preval, lahko malo naprej zavijemo levo čez Bašeljski vrh (1744 m), od koder se spustimo nazaj proti Planinskemu domu na Kališču. Poti s tem bistveno ne podaljšamo, morda za dvajset minut ali pol ure.

Turistične informacije:
TIC Preddvor
Dvorski trg 3, 4205 Preddvor
T: 059 14 88 46

Z najzahodnejšega dvatisočaka v Kamniško Savinjskih Alpah se zdi, da je Ljubljanska kotlina tako rekoč tik pod nami. Ker je Storžič precej osamljen in v bližnji okolici daleč najvišji vrh, je razgled v lepem vremenu nepozaben: čez Ljubljansko kotlino na notranjska pogorja s

Krimom

, Javorniki in Snežnikom ter proti Nanosu, na jugovzhodu se lepo vidi Škofjeloško hribovje, zahodno pa so Julijci s Triglavom. Na severu so od vzhoda proti zahodu lepo nanizani vrhovi Karavank na grebenu

Košute

, Begunjščica in

Stol

. Vzhodno pa se lepo pokažejo Kočni, Grintovec, Kalški greben in Krvavec. Tokrat nas je na vrhu žal spremljala megla z neprijetnim severovzhodnim vetrom. Najdaljša, a tehnično najmanj zahtevna poti iz Mač vodi čez priljubljeno Kališče.



Na Kališče skozi gozd



Od makadamskega parkirišča se najprej vrnemo na makadamsko, precej strmo vzpenjajočo se cesto ob potoku Suha. Sledimo ji malo več kot kilometer do dobro označenega razpotja, kjer nas smerokaz za Kališče in Storžič usmeri levo po ožji poti. Že po nekaj korakih prečkamo potok in za mostičem se pot strmeje vzpne. Kmalu prečkamo kolovoz, a takoj spet nadaljujemo po pešpoti. Ko spet pridemo na kolovoz, mu nekaj časa sledimo, potem pa zavijemo desno, spet na pešpot. Pot se vzpenja cik-cak, skoraj vsak ovinek pa prečka bližnjica. Proti jugu se že odpirajo razgledi čez Ljubljansko kotlino in malo naprej pridemo mimo klopi. Kasneje prečkamo še en kolovoz in kmalu pridemo na planino Kališče. Do Planinskega doma je le še nekaj minut hoje.



Zračna pot na vrh



Proti Storžiču mimo koče nadaljujemo po grebenski poti, ki se le zlagoma vzpenja. Čez slabih petsto metrov se desno odcepi pot na Bašeljski vrh (1744 m) – do tja je 40 minut – in proti Malemu Grintovcu (1813 m). Nadaljujemo naravnost po prijetni poti z razgledom na vrh. Čez čas se nekoliko spustimo na Bašeljski preval (1630 m), od koder se lepo vidi tudi osrednje Kamniško Savinjske Alpe s Kočnama in Grintovcem. Od sedla nadaljujemo naravnost po poti, ki se najprej strmo vzpne skozi rušje, višje pa si moramo občasno pomagati tudi z rokami. Del poti vodi po razglednem grebenu, kasneje pa večinoma tik pod njim, tako da smo zavarovani pred vetrom.



Na vrhu stojita visok križ in razgledna plošča.



Vrnemo se po isti poti.

Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ