To soboto bo v dolini Vrata zgodovinski dan za umirjanje prometa

To soboto bo v dolini Vrata zgodovinski dan za umirjanje prometa
17.08.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Maja Vojska

To soboto bo za vstop v slikovito dolino Vrata veljal poseben, poskusni režim.

Več o dogodku>>>

Prometna problematika alpskih dolin in prelazov ni pereča samo v Julijskih Alpah, pač pa v širšem alpskem prostoru. Hrup, prah, onesnaženost z delci in presežna nosilna zmogljivost okolja imajo negativen vpliv na naravo. Občina Kranjska Gora in Triglavski narodni park si skupaj s partnerji prizadevata trajnostno urediti promet v dolini Vrata. Interes tako naravovarstvenikov kot izvajalcev turistične in planinske dejavnosti in drugih deležnikov v prostoru je, da se v Vratih pritisk motornega prometa omili. Določeni predeli v Alpah so v tovrstni politiki obiskovanja primer odlične prakse, ki je običajno kljub začetnim nasprotovanjem in izzivom izredno dobro sprejeta, predvsem pa nujna. 
Cilj promocijskega dneva Umirjanje prometa v dolini Vrata, ki bo 18. avgusta med 6. in 17. uro, je spodbuditi obiskovalce k prepoznavanju prednosti tovrstnih prometnih režimov in hkrati upravljavcem podati izredno pomembno izkušnjo za trajnostno ureditev prometa v dolini. Svoje vozilo lahko pustite na enem izmed brezplačnih parkirišč v Mojstrani in se v dolino Vrata odpravite pešs kolesom ali z brezplačnim javnim prevozom

V soboto od 6. do 17. ure bodo prostovoljci in drugi odgovorni za izvedbo projekta skrbeli, da bo slap Peričnik ali Aljažev dom v Vratih dosegljiv na okolju prijaznejši način. Obiskovalci bodo lahko brezplačno parkirali pri nekdanji železniški postaji Mojstrana, pri vlečnici Mojstrana in pri Vrtu Viharnik. Parkirišči pri koči pri Peričniku in pri Aljaževem domu bosta plačljivi. Celo dolino od Mojstrane do Aljaževega doma bodo v soboto povezovali brezplačni avtobusi, ki bodo ustavljali na osmih postajališčih. Prvi avtobus bo iz Mojstrane odpeljal ob 6. uri, zadnji pa ob 17. uri. Od Aljaževega doma proti Mojstrani bo prvi avtobus odpeljal ob 7. uri, zadnji pa ob 18. uri. Avtobusi bodo v obeh smereh do 10. ure vozili na pol ure. Med 10. in 15. uro bodo odhodi vsako polno uro, po 15. uri pa bodo znova odpeljali na vsake pol ure.

Kje bo pobiral avtobus?

  • Nekdanja železniška postaja Mojstrana

  • Vlečnica Mojstrana

  • Vrt Viharnik/Slovenski planinski muzej

  • Pri Rosu

  • Koča pri Peričniku

  • Vstop v Galerije

  • Poldov rovt

  • Aljažev dom

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ