Udeleženci Fjällräven Triglav avanture navdušeni

Udeleženci Fjällräven Triglav avanture navdušeni
25.09.2018 AVTOR: Foto: Aleš Fevžer

V času od 21.9. - 23.9.2018, ko se je dogajala Fjällräven Triglav avantura vreme ni najbolje sodelovalo. V resnici je bil za mesec september po dolgem sončnem obdobju to prvi napovedan moker vikend.

Ponujala se je možnost, da se zaradi res slabega vremena avantura odpove. Teden dni pred datumom odhoda je bilo že znanih pet srečnih nagrajencev, da jih Fjällräven v družbi izkušenega mednarodnega gorskega vodnika in inštruktorja (prihodnjim gorskim vodnikom) z licenco IFMGA,Roka Zalokarja, popelje na najvišji slovenskih vrh. Z odločitivijo Roka Zalokarja, da bo na podlagi zmerne vremenske napovedi Triglav možno osvojiti se je vse postavilo na svoje mesto, da se je avantura lahko začela.

Mešeno druščino je sestavljalo, kot omenjeno pet nagrajencev, ki so morali za sodelovanje v žrebu objaviti na facebook strani NaProstem.si sliko ali video iz svojega letošnjega potepanja aktivnosti v naravi, predstavniki slovenskega in hrvaškega Iglu sporta, predstavnik znamke Fjällräven v Sloveniji ter Rok Zalokar z ekipo.

Dnevnik s poti:

21.9.2018

Fjällräven Triglav avantura se je začela po planu v petek popoldan z zborom v Bohinju kampu Zlatorog. Po uvodnem spoznavanju je bila pred vsemi ža skupna aktivnost, po demonstraciji Rok Zalokarja kako postaviti šotor in kaj je potrebno pri tem paziti je bilo sicer mišljeno, da si potem tudi vsak postavi svoj šotor, pa nam je bilo to prihranjeno zaradi napovedanega slabega vremena in vse nas je pričakalo pravo šotorsko mesto. Potrebno je bilo poiskati praznega in se razkomotiti. Sledil je večerni ogenj resnice. Po flaši tretjega, četrtega, ... Jezernika je bilo vse bolj jasno, le nebo nad nami ne. Pred kratkim spanjem ( odhod iz kampa za naslednji da je bil planiran ob 5:30) je bilo potrebno ustrezno pripraviti nahrbtnik Fjällräven Abisko 33. Za izkušnjo, ki je nam je sledila gre upoštevati navodilo Roka Zlaokarja pri pravilnem pakiranju nahrbtnika za dvodneno turo: "Kljub temu, da ni ravno odgovorno do narave, za jutri glede na napoved, razvrstite celotno vsebino nahrbtnika v PVC vrečko, če je možno dve. V eno kar boste potrebovali na Kredarici in v drugo vse ker boste morebiti potrebovali med potjo, ko se bomo ustavljali."


Postavljanje šotora


Spoznavni večer


22.9.2018

V soboto zgodaj zjutraj je bilo potrebno spremeniti prvoten načrt zaradi napovedanega dežja. Izhodišče je bila Pokljuka in smer Kredarica. Bolj smo se približevali vrhu bolj se je stopnjeval dež. S postankom v Dovnikovi koči in po slabih šestih urah je bila topla kuhinja na Kredarici za nekaj ur najbolj oblegan kotiček, ki se je spremenil v sušilnico.


Sušilnica in obednica skupaj


22.9.2018

Po vetrovni noči smo se prebudili v megleno jutro. Po zajtrku in krajšen čakanju na morebitno vsaj delno razjasnitev je prišel trenutek odhoda na vrh Triglava. Za vzpon smo potrebovali plezalni pas, čelado in samovarovalni komplet (celoten komplet je bil zagotovoljen za vse udeležence). Ko so se nam pridružili poleg Roka še trije vodniki, smo se razdelili v skupine po tri plus vodnik. Pot je postala vse bolj strma in skalnata, opremljena z jeklenicami, ter postopoma bolj izpostavljena. Razgledi, ki se ob jasnem vremenu odpirajo so čudoviti, mi smo bili deležni goste megle, kar je nam je posledično pomagalo, da je bil fokus samo na korak pred gojzarjem spreaj. Po dobrih dveh urah hoje smo na vrhu iskali miniaturni stolp Aljaža. Te je že krožil med prvimi, ki so prišli na ta megleni dan na Triglav. Druga svetla plat je bila, da nas ni bilo ravno veliko in prostora za dorbro sliko več kot dovolj. O slikovitem razgledu smo si pa samo zapomnili Roka Zalokarja: "V lepem dnevu se nam z vrha ponujajo razgledi vse do Jadranskega morja in Grossglocknerja na drugi strani."


Osvojen vrh



Pet novincev je bilo deležnih ene najstarejših tradicij v Sloveniji je, da prvopristopnike na vrhu Triglava izkušen hribolazec krsti z vrvjo po zadnji plati. Kot se za pravega vodnika spodobi oblada vrv tudi v tem elementu.

Do Kredarice smo se vrnili po isti poti, ki je bila že bolj "prometna" kljub slabi napovedi.

Še zadnja skupinska slika, topel čaj in pot nas je vodila nazaj v dolino proti Krmi.

Zvesti sopotnik tridnevne Fjällräven Triglav avanture je bil vsakemu udeležencu Fjällräven Abisko 33, ki je postregel z dovolj prostora za dvodnevno avanturo, ki morebiti doživi svoje nadaljevanje.



Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
Fjällräven Triglav
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ