Veste, kakšna je zaščita pred udarom strele v hribih? Preventiva!

Veste, kakšna je zaščita pred udarom strele v hribih? Preventiva!
30.06.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Pixabay

Zaščite pred udarom strele ni, ampak je samo preventiva, kar pomeni, da se v gore odpravimo dovolj zgodaj.

Takrat, ko so poletne nevihte najpogostejše, v popoldanskem času, smo že na varnem v dolini ali planinski koči. Slednji sta tudi edini varni mesti pred udarom strele. V primeru da nas nevihta preseneti v gorah, je nujno, da sestopimo z grebenov in izpostavljenih vrhov, sploh tam, kjer so jeklenice oz. predmeti iz železa ali pa je skala rdeča, kar pomeni, da vsebuje kovine.

S sebe odstranimo vse kovinske predmete in jih ne odvržemo, ampak jih spravimo na varno mesto, stran od sebe, saj jih bomo po hudi uri potrebovali. Svetujemo, da se usedete na vrv ali hrbtno podlogo od nahrbtnika, noge spravite v nahrbtnik in oblečete v zaščitna oblačila. Biti moramo čim nižji. Pazite tudi, če imate na glavi čelado in ima ta kovinske zakovice. V tem primeru je bolje, da jo snamemo z glave.

Izogibajmo se prostorov, kamor strele redno udarjajo. Spoznamo jih po razklanih deblih dreves, razritih tleh, preklanih skalah in rdečkastih kamninah. Vlažne grape in žlebovi, po katerih teče voda, so tudi zelo verjetna mesta za udar strele. Najvarneje pred udarom strele je na melišču, kjer čepimo ali sedimo na nahrbtniku. Če vseeno nadaljujemo sestopanje, naj bo razdalja med nami vsaj 20 metrov.

Pomembno:

  • Poslušajte/preberite vremensko napoved in jo upoštevajte pri načrtovanju svojih aktivnosti v hribih.
  • Seznanite se z vremenskimi in klimatskimi značilnostmi želenega cilja.
  • Opremite se vremenski napovedi ustrezno, upoštevajte vreme in druge razmere.
  • Bolje je imeti suh anorak kot mokro glavo.
  • Med turo spremljajte razvoj vremena in se ravnajte po vremenu in razmerah.
  • Rana ura je zlata ura – plohe in nevihte se večinoma pojavijo popoldne.
  • Spremljajte razvoj kopastih oblakov, njihov zgodnji dopoldanski pojav je znanilec neviht.
  • Če čutite vlažnost ozračja oz. ne morete videti daleč (zrak je moten), potem se vlažnost zraka povečuje, kar viša verjetnost nastanka neviht.
  • Če se pripravlja k nevihti, se umaknite z izpostavljenih točk, po možnosti v zavetje. V lepem vremenu in ugodnih razmerah je vsak cilj v hribih laže dosegljiv.

Vir: Priporočila PZS

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ