Zakaj so krplje postale tako priljubljene?

Zakaj so krplje postale tako priljubljene?
14.01.2021 AVTOR: M.V., FOTO: Pixabay

Krpljanje je ena najstarejših oblik zimskega "transporta". V zadnjih letih pa postaja vse bolj priljubljena zimska aktivnost.

Letošnje leto nam je resnično naklonjeno s snegom, a žal so zimske aktivnosti precej omejene zaradi trenutne situacije v svetu. Zato se veliko ljudi odloči, da preživijo proste lepe dneve nekje na snegu. A hoja po globokem snegu je precej naporna in zamudna.... Tukaj pa pridejo na vrsto krplje.

5 razlogov, zakaj si obuti krplje

  1. Je zabavno, varno in preprosto

  2. Je odličen način, da ostanete aktivni tudi v najbolj zimskih razmerah

  3. Morda najbolj ugoden zimski šport

  4. Povežete se z naravo, prispete v skrite zimske kotičke in odkrivate prostore, kamor nihče ne more

  5. Je zabavna aktivnost za skupino prijateljev ali družino

Kako izgleda krpljanje?

Krpljanje je pravzaprav hoja po snegu s posebej prilagojeno obutvijo, ki ima veliko površino, da se ob koraku noga ne pogrezne globoko v sneg. S krpljami je mogoče hoditi tudi po zelo globoki in mehki snežni odeji – v zasneženih pokrajinah Kanade in Aljaske je bil včasih to glavni način za hojo iz kraja v kraj, krplje pa so uporabljali tudi v skandinavskih in nekaterih azijskih državah. Danes je krpljanje priljubljeno predvsem kot oblika rekreacije.

Ker je pri krpljanju aktivno celo telo, ta odlična zimska vadba poskrbi za močnejše bitje srca in intenzivno krepitev mišic. Najlepše pa je, da ob tem lahko uživate ob pogledu na zasneženo naravo.

Zabava za vsako starost

Hoja s krpljami je primerna za vsakogar, tudi za najmlajše. Vabimo vas, da se z družino odpravite na vodeno dnevno ali nočno krpljanje ter dve ali tri ure uživate ob zabavni hoji po snegu. Pohodu se lahko pridružijo tudi starejši, saj se spretnosti lahko hitro naučite, hkrati pa hoja ne bo nevarno obremenila vaših sklepov.

Kaj potrebujete za krpljanje?

Športne krplje - narejene so iz aluminija, gume in drugih visoko tehnoloških materialov, zato so lažje, obstojnejše in manj zahtevne za vzdrževanje.

Tekaško obutev ali lahke pohodniške čevlje – s tem se boste izognili bolečinam v hrbtu.

Volnene smučarske ali pohodne nogavice - grele vas bodo, odvajale vlago ter preprečile nastanek žuljev.

Za krpljanje poleg krpelj in palic potrebujemo primerno obutev (športni ali pohodni čevlji, ki naj bodo lahki, da preprečimo bolečine), udobna in topla nepremočljiva oblačila ter tople smučarske nogavice. Priporočamo vam tudi uporabo gamaš.

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ