Zakaj v jesenskih dneh uporabljati aktivno perilo?

Zakaj v jesenskih dneh uporabljati aktivno perilo?
04.10.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Pixabay

Aktivno perilo vam omogoča, da ste zunaj aktivni tudi takrat, ko postane malo bolj mrzlo.

Pomembno je, da se vedno oblečete večplastno in lahko enostavno odstranite ali dodate plast glede na intenzivnost vaše aktivnosti.

Aktivno perilo deluje na več načinov, odvisno o tipa aktivnega perila. Merino aktivno perilo deluje namreč drugače kot sintetično. Prav tako se v samem delovanju razlikuje zimsko in letno aktivno perilo, z drugimi besedami tisto, ki je oprijeto in greje, od tistega, ki ga nosimo bolj ohlapno za poleti.

Aktivno športno perilo je narejeno iz materialov, ki pomagajo ohranjati toploto, hkrati pa odvajajo vlago, ki nastane s potenjem. To je pozimi še posebej pomembno, saj bi vas v mokrih oblačilih zeblo, lahko pa bi tvegali tudi poškodbo mišic. Ko izbirate aktivno perilo, je pomembno, da izberete takšno, v katerem se udobno počutite in vam je dovolj dolgo, da vam med gibanjem ne odkrije kože v ledvenem delu. Perilo se mora prilegati telesu, saj ohlapna majica ali hlače ne moreta zagotoviti ohranjanja toplote.

Kaj torej izbrati?

Naravno ali umetno? Stvar okusa – pomembno je, da opravlja svojo nalogo tako, kot je treba.

Sodobna oblačila so udobna in ne ovirajo gibanja, tudi ko so mokra. Zaželeni so elastični materiali in kroji, prilagojeni moški oziroma ženski anatomiji. Aktivno perilo je v neposrednem stiku s telesom, zato je pomembno, da ne draži kože. Težave lahko povzročijo nekakovostni šivi na mestih pregibanja (recimo pod pazduhami), zato izberimo oprijeta oblačila s ploskimi, na dotik nemotečimi šivi. Za hladnejše dni so smiselna izbira majice z dolgimi rokavi, saj se precej potimo tudi po rokah, v praksi pa bomo med vzpenjanjem pogosto oblečeni samo v spodnjo majico, tudi če bodo temperature sicer nizke.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ