Zimsko pohodništvo: Opremo moramo znati tudi pravilno uporabljati!

Zimsko pohodništvo: Opremo moramo znati tudi pravilno uporabljati!
13.12.2021 AVTOR: Maja Vojska
Gorski svet je v minulih tednih že dodobra pokrila snežna odeja. Za varen obisk gora v zimskih razmerah so ključni primerna izbira ture in ustrezna oprema ter znanje, kako jo uporabljati.

Za varen obisk gora v zimskih razmerah so ključni primerna izbira ture in ustrezna oprema ter znanje, kako jo uporabljati. Na to so na novinarski konferenci na Krvavcu opozorili gorski reševalci in prikazali pravilno uporabo derez, cepina in lavinske žolne.

Celotna novinarsko konferenco s PRAKTIČNIM PRIKAZOM > > >

Na PZS pravijo, da so opazili, da so pohodniki vsako leto bolje opremljeni, a opreme pogosto ne znajo uporabljati. Tudi število nesreč vsako leto narašča, tudi zato ker v gore zahaja vse več ljudi, ki po njihovih besedah »vanje ne sodijo «.

Nujna oprema dereze in cepin: Če jih ne znamo pravilno uporabljati, so lahko tudi smrtno nevarni!

Zaradi nevarnosti zdrsov so nujna oprema dereze in cepin. "Vendar če jih ne znamo uporabljati, sta ta dva pripomočka lahko smrtno nevarna, " inštruktor GRZS in strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi poudarja, da GRZS in PZS pripravljata vrsto tečajev o hoji v hribe. V slovenskih gorah je vsako leto več pohodnikov, ki pa kljub boljši opremi le te ne znajo uporabljati.

Še en pomemben del zimske opreme v gorah je lavinski trojček, ki ga sestavljajo lavinska žolna, lopata in sonda ter je ključen za reševanje iz plazu. Ponovno življenja lahko reši le znanje o pravilni uporabi.

Kaj vse mora biti v nahrbtniku?

»Za obisk gora svetujemo popolno zimsko opremo, « pojasni Šerkezi. Potrebujemo lavinski trojček, cepin, dereze in čelado. Pred vsako turo je treba preveriti stanje opreme, snežne razmere na območju, kamor se odpravljamo, in odprtost planinskih koč.

Poleg specialne opreme za hojo v gore pozimi potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti. Potrebna je tudi zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo pa niti na rezervna oblačila in na dejstvo, da je večina planinskih koč zaprta in da zaradi tega potrebujemo več tople tekočine in hrane v nahrbtniku.

Na kaj torej ne smemo pozabiti:

  • Cepin in dereze (Nikar z derezami, ki jih uporabljate po mestu)
  • Čelna svetilka (dnevi so krajši)
  • Kompletna prva pomoč
  • Astrofolija
  • Lahka oblačila z visokimi izolacijskimi sposobnostmi
  • Tekočina

Za lažje gibanje lahko uporabljamo tudi krplje in turne smuči.

Telefon ni namenjen le fotkanju in objavam na družbenih omrežjih!»Letos smo imeli nekaj primerov, ko so pohodniki med turo utrinke s poti intenzivno objavljali na družbenih omrežjih, ko pa so želeli poklicati na pomoč, so ugotovili, da imajo izpraznjeno baterijo, « opisuje Matjaž Šerkezi. »Telefon nam bo služil najbolje, če bomo izklopili prenos podatkov in s tem podaljšali delovanje baterije. Močno pa priporočamo, da s seboj vzamete dodatno akumulatorsko baterijo, s katero lahko napolnite tako telefon kot čelno svetilko. «

+

»V hribe hodi vse več ljudi, ki tja ne spadajo! «

Letos je GRZS izpeljala 481 reševalnih akcij (lani 483 v celem letu), od tega 26 s smrtnim izidom, tretjino manj kot lani. Iz leta v leto število nesreč sicer narašča, prav tako kot narašča obisk slovenskih gora.

"Izpostaviti je treba določene primere, ko so gorski reševalci prejeli klic na pomoč, za katerega bi lahko rekli, da je bil neupravičen, bodisi zato, ker je posamezniku zmanjkalo vode oz. klica ni znal pojasniti, kljub temu da je bil na dobro označeni in opremljeni planinski poti, brez poškodb oz. drugih znakov, ki bi kazali na to, da poti ne bi mogel nadaljevati, " je povedal predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik.

Potočnik se predvsem boji, da bo tovrstnih primerov vse več, saj v hribe zahaja tudi vedno več ljudi, ki vanje ne sodijo. Ob tem je kot primer navedel otroke, ki jih starši silijo v gore, čeprav si tega ne želijo.

+

Prve gorske korake naredite v skupini!

Ne le pozimi, ampak tudi ko so razmere za hribolazništvo boljše, je pametno, da prve korake v gorski svet naredite v spremstvu izkušenih planincev ali pod vodstvom planinskih vodnikov. To omogočajo planinska društva, katerih članstvo že pet let konstantno rahlo raste. Letos se je število članov 287 slovenskih planinskih društev povečalo za okoli tri odstotke in znaša 57.000, je povedal generalni sekretar PZS Matej Planko.

Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ