Zlata pravila nabiranja gob

Zlata pravila nabiranja gob
10.09.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Pixabay

Socialna omrežja so preplavile fotografije navdušenih gobarjev, ki jih je letošnja letina kar malo presenetila. Kaj pa morate vedeti pri nabiranju gob?

• Nabirajmo in jejmo le gobe, ki jih dobro poznamo;

• Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku;

• Gobe uživajmo kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejmo kot glavni obrok oziroma zvečer pred spanjem;

• Gobe morajo biti zdrave in ne razpadle ali črvive;

• Nabrane gobe ustrezno pripravimo čim prej (v prvih 24 urah), bodisi kot svež obrok hrane, ali pa jih ustrezno konzervirajmo (npr. blanširamo in zmrznemo, sušimo);

• Ker so dobro gojišče za bakterije, jih ne shranjujmo v "hladnih shrambah" ali hladilnik

Strupene gobe vsebujejo različne toksične učinkovine, znaki in simptomi zastrupitve pa so odvisni od vrste strupa v gobi. Največ strupenih gob povzroči slabost, bruhanje, krče v trebuhu in drisko.

Iz prakse je znano, da so se zastrupili tudi »dobri poznavalci gob«, če so bili pri nabiranju oziroma čiščenju gob neprevidni in so med množico gob spregledali strupeno gobo ali pa pri tem niso nosili očal, ki jih sicer uporabljajo zaradi slabovidnosti.

Značke: Kulinarika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ