Postojanke - Cojzova koča na Kokrskem sedlu

Cojzova koča na Kokrskem sedlu
Tokrat predstavljamo kočo, ki zaznamuje mejo med dolinama Kamniške Bistrice in Kokre.

Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793 m)

Lokacija: Kamniško-Savinjske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,34433°N / 14,54697°E

Obratovalni čas
Od sredine junija do sredine oktobra.

Kontaktni podatki
Telefon: 051 635 549
E-mail: kokrskosedlo@siol.net
Facebook: www.facebook.com/cojzova.koca

Izhodišča za dostop: Dom v Kamniški Bistrici, kmetija Suhadolnik v dolini Kokre

Ture v bližini: Grintovec (2 h), Kokrska Kočna (3 h), Jezerska Kočna (3.30 h), Skuta (3.30 h), Kalška gora (2 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,3440819 °N / 14,5468855 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Cojzova koča na Kokrskem sedlu stoji, kot že ime pove, na Kokrskem sedlu na višini 1793 metrov. Nahaja se med Grintovcem in Kalško goro, ime pa je dobila po bratih Zois. Prvo kočo na mestu sedanje je leta 1897 zgradilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo, po prvi svetovni vojni pa jo je prevzelo Slovensko planinsko društvo in jo temeljito obnovilo.

Od konca druge svetovne vojne s kočo upravlja PD Kamnik. Leta 1966 je bila deležna obnove in povečanja, leto pozneje pa so do nje iz Konca v Kamniški Bistrici napeljali še tovorno žičnico. Razširitev in obnova je bila končana leta 1988, koča pa danes izpolnjuje stroge naravovarstvene kriterije. S pomočjo medsebojnega sodelovanja Slovenije in Avstrije so jo namreč opremili s čistilno napravo, dizelski agregat za proizvodnjo elektrike pa so nadomestili s posebnim generatorjem. Koča si je tako vsekakor prislužila naziv in certifikat »Okolju prijazna koča«.

Koča je odprta od sredine junija do sredine oktobra. V njenem gostinskem prostoru je na voljo 81 sedežev, v 17 sobah pa ponuja tudi 105 ležišč. Na skupnem ležišču je prostora za še dodatnih 30 oseb, v zimski sobi pa lahko prenoči 12 planincev.


Zaradi bližnjih vrhov se nam razgled od koče ponuja le proti vzhodu in zahodu. Na vzhodu se nam najprej odpre pogled na hudourniško grapo pod Kokrskim sedlom, na severni strani katere so vidna ostenja Jurjevca. Na njeni južni strani vidimo ostenja Kalške gore, viden pa je tudi zgornji del poti iz Kamniške Bistrice. Proti jugovzhodu se nam nad dolino Kamniške Bistrice odpre pogled proti Veliki planini, na južni strani na bližnjo Kalško goro, proti zahodu pa na Suhadolnikovo planino, nad katero se dviga Storžič. Pod Suhadolnikovo planino lahko opazimo še Kokro, če pa pogledamo proti severu, dobimo lep pogled na Grintovec, od katerega je levo viden še del južnega grebena Kočne.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ