Postojanke - Dom na Smrekovcu

Dom na Smrekovcu

Prostorna planinska postojanka je lahko cilj nedeljskega izleta z avtomobilom. Še lepše pa bo, če jo bomo osvojili peš, nato pa izkoristili še kot izhodišče za nadaljevanje poti na enega od nezahtevnih okoliških vrhov.

Dom na Smrekovcu (1377 m)

Lokacija: Kamniško-Savinjske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,41327°N / 14,90004°E

Obratovalni čas
Dom je v poletnem času odprt stalno, sicer pa ob vikendih. Za večje najavljene skupine ga po dogovoru odprejo tudi ob drugih dneh.

Nastanitev
v sobah – 36
skupna ležišča – 20


Kontaktni podatki
Telefon: 03 58 41 588, 041 785 698
Elektrinska pošta: tomo.drolec@gmail.com


Izhodišča za dostop: Mozirje, Rečica ob Savinji, Ljubno ob Savinji, Golte, Šoštanj

Ture v bližini: Smrekovec (30 min), Krnes (1.15 h), Boskovec (2 h), Komen (2 h), Mozirska koča na Golteh (2 h), Koča na Travniku (2.30 h), Andrejev dom na Slemenu (3 h), Veliki Travnik (3.15 h)

Višina: 1377
Lokacija:
Gorovje: Kamniško-Savinjske Alpe
Geo točka: 46,4133339 °N / 14,9002724 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom stoji ob robu planine Roma na južnem pobočju Smrekovca. Prvo kočo je zgradila šaleška podružnica Slovenskega planinskega društva v Šoštanju in jo odprla septembra 1933.

Dom je v poletnem času odprt stalno, sicer pa ob koncih tedna. Za večje skupine ga po dogovoru odprejo tudi ob drugih dneh. V dveh gostinskih prostorih je na voljo 60 sedežev, v osmih sobah pa 36 postelj. Na skupnih ležiščih je prostora za 20 oseb.

Smrekovško pogorje je edino vulkansko pogorje v Sloveniji, v neposredni bližini doma stoji brunarica in info točka »Smrekovec – ugasli velikan«, kjer si lahko vsi preberejo zanimivo in poučno vsebino o vulkanu. Vsekakor bo to navdušilo tudi otroke. V koči se s svojo ponudbo zelo trudijo, da bi se približali družinam in najmlajšim. Zato so letos predvidena tudi nova igrala, preko vikenda pa pečejo pice, ki niso ravno tipična ponudba v planinskih kočah, vsekakor pa so otroci nad njimi navdušeni. Koča je zelo zanimiva tudi za vse gorske kolesarje, ki večkrat naredijo turo mimo koče.


Lep razgled tudi izpred koče

Od koče se odpre lep pogled na celotno Šaleško dolino, del Pohorja, v lepem vremenu seže vse do Slemena nad Zagrebom. Vrh Smrekovca je od koče oddaljen 25 minut hoje, kamor se lahko odpravite še po širši razgled. Od tam proti vzhodu vidimo Bele Vode, Šaleško dolino z Velenjem in Šoštanjem, Paški Kozjak, Konjiško goro, Boč ter gričevje proti Panonski nižini. Proti jugovzhodu vidimo Goro Oljko ter Savinjsko dolino s Ponikevsko planoto na levi in Posavskim hribovjem z Mrzlico na desni, zadaj pa hribovje na Kozjanskem z Bohorjem. Na jugu so v bližini Golte, levo za njimi Dobrovlje, desno pa Menina planina, Lepenatka in Veliki Rogac. Proti zahodu se vleče hrbet Smrekovca z najvišjim vrhom Komnom, strmimi severnimi pobočji, ki se spuščajo v dolino Bistre, in bolj obljudenimi južnimi pobočji, ki se spuščajo proti dolini Ljubnice.Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ