Postojanke - Dom na Smrekovcu

Dom na Smrekovcu
Prostorna planinska postojanka, ki bo čez leto dni praznovala 65 let, je lahko cilj nedeljskega izleta z avtomobilom. Še lepše pa bo, če jo bomo osvojili peš, nato pa izkoristili še kot izhodišče za nadaljevanje poti na enega od nezahtevnih okoliških vrho

Dom na Smrekovcu (1377 m)

Lokacija: Kamniško-Savinjske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,41327°N / 14,90004°E

Obratovalni čas
Dom je v poletnem času odprt stalno, sicer pa ob vikendih. Za večje najavljene skupine ga po dogovoru odprejo tudi ob drugih dneh.

Kontaktni podatki
Telefon: 03 58 41 588, 041 785 698

Izhodišča za dostop: Mozirje, Rečica ob Savinji, Ljubno ob Savinji, Golte, Šoštanj

Ture v bližini: Smrekovec (30 min), Krnes (1.15 h), Boskovec (2 h), Komen (2 h), Mozirska koča na Golteh (2 h), Koča na Travniku (2.30 h), Andrejev dom na Slemenu (3 h), Veliki Travnik (3.15 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,4133186 °N / 14,9001827 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom stoji ob robu planine Roma na južnem pobočju Smrekovca. Prvo kočo je zgradila Šaleška podružnica Slovenskega planinskega društva v Šoštanju in jo odprla septembra 1933. Partizani so jo 12. avgusta 1942 požgali. Leta 1949 je pogorišče prevzelo Planinsko društvo Črna na Koroškem, ki je zgradilo in septembra 1951 odprlo novo postojanko. V letih od 1958 do 1962 so v bližini postavili tudi tri počitniške hišice, leta 1976 pa kočo povečali in obnovili. Ob otvoritvi junija 1977 so jo preimenovali v Dom na Smrekovcu.

Dom je v poletnem času odprt stalno, sicer pa ob vikendih. Za večje najavljene skupine ga po dogovoru odprejo tudi ob drugih dneh. V dveh gostinskih prostorih nudi 60 sedežev, v osmih sobah pa 36 postelj. Na skupnem ležišču je prostora za 20 oseb.

Po razgled na Smrekovec

Razgled od koče je precej omejen, zato je vredno hoditi še pol ure in osvojiti vrh Smrekovca. Od tam proti vzhodu vidimo Bele Vode, Šaleško dolino z Velenjem in Šoštanjem, Paški Kozjak, Konjiško goro, Boč ter gričevje proti Panonski nižini. Proti jugovzhodu vidimo Goro Oljko ter Savinjsko dolino s Ponikevsko planoto na levi in Posavskim hribovjem z Mrzlico na desni, zadaj pa hribovje na Kozjanskem z Bohorjem. Na jugu so v bližini Golte, levo za njimi Dobrovlje, desno pa Menina planina, Lepenatka in Veliki Rogac.

Proti zahodu se vleče hrbet Smrekovca z najvišjim vrhom Komnom, strmimi severnimi pobočji, ki se spuščajo v dolino Bistre, in bolj obljudenimi južnimi pobočji, ki se spuščajo proti dolini Ljubnice. Zadaj vidimo Olševo, Raduho, Veliko planino, vrhove Savinjskih Alp, na obzorju pa tudi Julijce s Triglavom. Na severni strani se dvigajo Karavanke, lepo vidimo Obir, Peco, Uršljo goro in zadaj Svinško planino, na obzorju pa Visoke Ture. Na severovzhodni strani se razteza Pohorje.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ