Postojanke - Domžalski dom na Mali planini

Domžalski dom na Mali planini

Mala planina je del največje visokogorske pašne planine na Slovenskem, Velike planine.

Višina: 1534
Lokacija:
Gorovje: Kamniško-Savinjske Alpe
Geo točka: 46,0000000 °N / 14,0000000 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: NE

Obratovalni čas: Vse leto – vsak dan cca. od 8.00 do 20.00

Kontaktni podatki:

  • Telefon: 051 665 665
  • Elektronska pošta: info@domzalskidom.si

Nastanitev:

  • 50 (sobe za 3, 4, 6, 8 oseb ali skupna ležišča)

Izhodišča za dostop: Stahovica, Črna, Kranjski Rak, Kraljev hrib, Luče ob Savinji

Ture v bližini: Črnuški dom na Mali planini (5 min), Poljanski rob (15 min), Gradišče (30 min), Bukovec (30 min), Konj (2 h), Kranjska reber (2.15 h), Dom v Kamniški Bistrici (3 h), Kocbekov dom na Korošici (4 h)


Ta slovi po prav posebni čarobnosti. Njen zaščitni znak so obširne pašne ravni s pastirskimi stanovi, številne vrtače, jame in brezna, planina pa se ponaša tudi s kapelico Marije Snežne.

Domžalski dom stoji na nižjem delu Velike planine, imenovane Mala planina, in vas vse dni v letu vabi, da ga obiščete.

Velika planina je lepa v vsakem letnem času. Spomladi na planino vabijo vijolične preproge žafranov, v poletni sezoni lahko obiskovalci opazujejo pastirje, ki svoje krave pasejo na prostem; jeseni lahko občudujemo barve narave in lovimo zadnje sončne žarke, v zimskem času pa na planini vedno nestrpno pričakujemo snežno idilo, ki omogoča sankanje, smučanje in druge zimske radosti.

Po čudovitem sprehodu po planini se zagotovo prilega pravo planinsko kosilo. Poskusite lahko tradicionalno hrano, pripravljeno po receptih naših babic.

Ponudba se spreminja dnevno in glede na letni čas; ob vikendih je seveda bolj bogata. Gostje radi naročijo lokalne žgane pijače, kot sta smrekovec in ruševec.

Na Veliki planini čas lahko preživite res aktivno

Na Veliko planino se lahko podate z gondolo in sedežnico ter peš ali pa se z avtomobilom zapeljete na drugo stran, kjer lahko parkirate na označenih parkiriščih, od tam pa planino dosežete že v dobre pol ure sprehoda. Če se na pot odpravite peš, lahko izbirate med šestimi planinskimi potmi, ki vodijo do Domžalskega doma.

Večina gostov je izletnikov, ki si v gorskem okolju privoščijo aktiven oddih, obenem pa si lahko v neposredni okolici doma ogledajo lepote Velike planine (pastirska naselja z bajtami, Preskarjev muzej, leseno kapelico Marije Snežne, edinstveno površje s kraškimi pojavi in jamo Veternico itd).

Lokacija je zelo primerna in dostopna tudi za družine z otroki, ki se poleg neokrnjene narave navdušujejo nad igrali in kočo divjega moža (pomanjšano repliko tradicionalne pastirske bajte).

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ