Postojanke - Koča Planinc

Koča Planinc
Pohorje nudi številne možnosti za pohodništvo in kolesarjenje. Eno od izhodišč je lahko koča Planinc, ki je zaradi svoje lege kot nalašč tudi za daljše počitnice v naravi.

Koča Planinc (1010 m)

Lokacija: gore severovzhodne Slovenije

GPS podatki postojanke: 46,531718°N / 15,172231°E

Obratovalni čas
Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8. do 21. ure.

Kontaktni podatki
Telefon: 041 410 999
Spletna stran

Izhodišča za dostop: Vuzenica, Vuhred, Slovenj Gradec, Dravograd

Ture v bližini: Mala Kopa (1 h), Velika Kopa (1.30 h), Kremžarjev vrh (1.30 h), Grmovškov dom pod Veliko Kopo (1.45 h), Ribniška koča na Pohorju (3.15 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,5317268 °N / 15,1722050 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča stoji na severovzhodnem delu Pohorja na višini 1010 metrov v neposredni bližini nekdanje spodnje postaje smučarske vlečnice Kaštivnik, ki poteka do Male Kope. Prvotno se je koča imenovala Tajzl, ob prenovi pa so jo preimenovali v kočo Planinc. Jeseni leta 2007 so postavili novo štirisedežnico, ki poteka do vrha Male Kope in je pripomogla k porastu smučarskega turizma. Planinski dom je že vse od leta 1946 v lasti Planinskega društva Vuzenica, ki mu je leta 1999 dozidalo prizidek, leta 2001 pa ga v celoti obnovilo.

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8. do 21. ure. V njej lahko prenoči do 25 oseb. Kočo najpogosteje obiščejo planinci in smučarji, zaradi dostopnosti z avtomobilom pa je primerna tudi za šolo v naravi, planinsko in smučarsko šolo ter izvedbo različnih seminarjev. V toplejšem delu leta vabi tudi prostor za piknik ob koči. Koča Planinc pa se ponaša tudi z več kot sto let staro hruško, ki raste na njenem dvorišču. Deblo na najdebelejši točki premore kar 350 centimetrov.

Na izlet po okolici

V bližini koče je mogoče obiskati kar nekaj znamenitosti, pri čemer nam bo najlažje s kolesom ali avtomobilom. V dolini, natančneje v Vuzenici, se nahaja staro župnišče s Slomškovo sobo, ki velja za rojstni kraj prve slovenske založbe Mohorjeva družba, ki deluje še danes. V njej je tudi 350 let star poslikan strop. V Šentjanžu nad Dravčami sta podružnična cerkev s starimi freskami in kmetija Draučbaher, pri kateri raste največji rdeči bor v Sloveniji. Kmetija Sedovnik pa se ponaša z več kot pol tisočletja staro lipo, ki ima za več kot 11 metrov obsega. V Vuzenici stoji tudi okoli 900 let stara nadžupnijska cerkev sv. Nikolaja s starim romanskim jedrom, nad Vuzenico pa najdemo razvaline gradu iz 13. stoletja.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ