Postojanke - Koča pri Jelenovem studencu

Koča pri Jelenovem studencu
Družinam in okolju prijazna planinska koča je ime dobila po bližnjem Jelenovem studencu, ki ne presahne niti v vročih poletnih dneh.

Koča pri Jelenovem studencu (850 m)

Lokacija: Dolenjska

GPS podatki postojanke: 45,62008°N / 14,84724°E

Obratovalni čas
Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih skozi vse leto. Za večje skupine jo po predhodnem dogovoru odprejo tudi izven rednega delovnega časa.

Kontaktni podatki
Telefon: 041 211 521
E-mail: pdkocevje@pzs.si
Spletna stran

Izhodišča za dostop: Kočevje, Kočevska Reka, Štalcarji

Ture v bližini: Koča je izhodišče Kočevske planinske poti, ki v dolžini okoli 120 km povezuje znamenitosti jugozahodnega dela občine Kočevje ter občin Kostel in Osilnica, na severozahodu pa se navezuje na planinske poti občin Loški potok in Ribnica. Povezuje pogorja Stojne - kolpskega roba od Gorenje Žage do Osilnice - Borovške in Goteniške gore, na severozahodu se dotakne pogorja Velike Gore. Najnižja točka je Gorenja žaga 208 m, najvišja Goteniški Snežnik 1289 m. Na celotni poti je 24 kontrolnih točk, približen čas hoje pa znaša 4-5 dni.

Mestni vrh (20 min), Ledena jama (20 min), Jama treh bratov (20 min), Fridrihštajn z razvalinami gradu Friderika Celjskega in Veronike Deseniške (30 min), Livoldski vrh (45 min), Požgani hrib (45 min), Eleonorina jama (1 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 45,6199799 °N / 14,8472929 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča stoji na nadmorski višini 850 metrov na majhni jasi za Mestnim vrhom v pogorju Stojne, ki se dviga na jugozahodni strani Kočevskega polja. Ker je kočevsko območje izjemno bogato z gozdovi, je na tem mestu včasih stalo zavetišče gozdnih delavcev. Leta 1952 so ga prevzeli kočevski planinci, ga preuredili v planinsko postojanko in naslednje leto že sprejeli prve obiskovalce.

Koča je sčasoma dobivala novejšo podobo, a so planinci vseeno ohranili njeno prvotno zasnovo; brunarico v kombinaciji z rezanim lesom. Prve večje posodobitve in razširitve je bila koča deležna leta 1982, leta 2000 pa so ji dodali še prizidek v velikosti 110 kvadratnih metrov, v katerem so prostor našli spalni prostori in gostinska soba.

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih skozi vse leto. Za večje skupine jo po predhodnem dogovoru odprejo tudi izven rednega delovnega časa. V gostinskem prostoru je 40 sedežev, še enkrat toliko pa v posebni sobi. Zunaj lahko na klopeh sedi približno sto obiskovalcev. V šestih sobah je 26 postelj, na skupnem ležišču pa lahko prenočuje deset oseb. Koča je imetnica certifikatov »Družinam prijazna planinska koča« in »Okolju prijazna planinska koča«.

Od koče ni razgleda, ker jo obkroža gozd. To pa še ne pomeni, da bomo zanj prikrajšani, saj je koča odlično izhodišče za vzpone na bližnje vrhove, kot so Mestni vrh, Fridrihštajn in Livoldski vrh. Z njih je lep pogled na Kočevsko polje s Kočevjem, proti severovzhodu pa na Kočevsko Malo goro in Kočevski rog.

Proti jugovzhodu in jugu vidimo obronke Stojne ter ob dobri vidljivosti Gorski Kotar, Klek, vrhove Velike Kapele in Risnjak. Na jugozahodu se razprostirajo obsežni gozdovi Goteniške gore, nad katerimi se dviga Goteniški Snežnik, na zahodni strani pa se hrbet Kočevske gore vleče proti Veliki gori. Na severni strani je Mala gora nad Ribniškim poljem. V tej smeri se ob dobri vidljivosti vidijo tudi Gorjanci in Zasavsko pogorje ter daleč za Malo goro Kamniške Alpe in Julijci s Triglavom.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ