Postojanke - Kocbekov dom na Korošici

Kocbekov dom na Korošici
Korošice ne poznajo le planinci, ampak tudi ljubiteljski nogometaši, saj na njej vsako leto poteka najvišja nogometna tekma v Sloveniji.

Kocbekov dom na Korošici (1808 m)

Lokacija: Kamniško-Savinjske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,3557°N / 14,6436°E

Obratovalni čas
Dom je stalno odprt od sredine junija do sredine oktobra, ob lepem vremenu pa sezono tudi podaljšajo.

Kontaktni podatki
Telefon: 041 380 176
E-mail: pdcelje@siol.net

Izhodišča za dostop: Robanov kot, planina Podvežak, planina Ravne, Kraljev dol, Luče, Kamniška Bistrica, Logarska dolina

Ture v bližini: Petkove njive (30 min), stara Kocbekova koča ter kapela sv. Cirila in Metoda (45 min), naravni most v Lučkem Dedcu (45 min), Lučki dedec (45 min), jezero Vodotočnik (1 h), Ojstrica (1.30 h), Veliki vrh (1.30 h), Tolsti vrh (1.30 h), slap Orličje (Orglice) v dolini Kamniške Bele (1.45 h), Planjava (2-2.30 h), Dleskovec (2 h), Konj (2 h), Kamniška koča na Kamniškem sedlu (3 h), Dom v Kamniški Bistrici (3 h), Koča na Klemenči jami pod Ojstrico (3.30 h), Domžalski dom na Mali planini (4 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,3505554 °N / 14,7325802 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom na Korošici stoji 1808 metrov visoko ob južnem vznožju Ojstrice nad prostrano zeleno kotlino Korošice. Prvo kočo je na tem mestu že leta 1876 postavilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo. Leta 1881 je pogorela, a so takoj naslednje leto zgradili novo. Savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva je po svoji ustanovitvi zgradila svojo planinsko kočo na bližnji Molički planini in jo slovesno odprla avgusta 1894. Ime je dobila po Franu Kocbeku, takratnemu načelniku podružnice.

Po prvi svetovni vojni je nemško kočo prevzela savinjska podružnica SPD in jo do leta 1930 temeljito prenovila. Tudi to so poimenovali Kocbekov dom, saj je imel Fran Kocbek velike zasluge za razvoj planinstva v Savinjski dolini. Pozneje so dom prezidali in povečali. Med drugo svetovno vojno je stavbo zasegla nemška planinska organizacija, takoj po osvoboditvi pa so jo prevzeli celjski planinci. PD Celje je dom večkrat popravljalo, s korenitimi posodobitvami pa so začeli leta 1990.

Prizorišče gorskega nogometa

Dom je stalno odprt od sredine junija do sredine oktobra, ob lepem vremenu pa sezono tudi podaljšajo. V gostinskem prostoru nudi 80 sedežev. V štirih sobah je skupaj na voljo 32 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 69 ležišč. Zimska soba je primerna za do deset oseb. Kocbekov dom je med drugim znan tudi po tem, da na jasi v njegovi bližini vsako leto (običajno avgusta) poteka turnir v malem nogometu. Atraktivni okolici svoje doda še nadmorska višina, ki igralce utrudi bolj kot nižinski zrak.

Razgled v znamenju Kamniško-Savinjskih Alp


Na vzhodni strani doma se nam odpre razgled na obširno Dleskovško planoto z najvišjimi vrhovi Velikim vrhom, Tolstim vrhom, Dleskovcem in Črnim vrhom. Na jugu sta v bližini Koroški vrh in Lučki Dedec, med njima pa se vidi Prag. Na zahodu se nad Petkovimi njivami dviga skalnati svet Lučke Babe, za Petkovimi njivami pa vidimo greben Zeleniških špic in južna pobočja Planjave. Na severni strani doma so lepo vidna južna pobočja Ojstrice.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ