Postojanke - Krekova koča na Ratitovcu

Krekova koča na Ratitovcu
Krekova koča stoji na slemenu najvzhodnejšega podaljška Julijskih Alp, letos pa mineva 60 let od otvoritve po vojni zgrajene koče.

Krekova koča na Ratitovcu (1642 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,2367°N / 14,0902°E

Obratovalni čas
Koča je stalno odprta od prvega vikenda v juniju do zadnjega vikenda v septembru. V ostalih mesecih obratuje ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Kontaktni podatki
Telefon: 031 669 944
E-mail: lotric.lojze@gmail.com

Izhodišča za dostop: Prtovč, Povden, Ledine, Torka, Zali Log, Bohinjsko sedlo, Zgornje Danje

Ture v bližini: Altemaver (20 min), Planina Pečana (30 min), Kremant (45 min), Kosmati vrh (1 h), Planina Klom (1 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,2366524 °N / 14,0907440 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Krekova koča na Ratitovcu se nahaja na višini 1642 metrov tik pod Gladkim vrhom in na vršnem slemenu Ratitovca. Prvo kočo je leta 1925 odprla selška podružnica Slovenskega planinskega društva, poimenovana pa je bila po dr. Janezu Kreku, organizatorju slovenskega zadružništva in pogostem obiskovalcu Ratitovca. Maja 1943 je bila celotna stavba požgana. Na starih temeljih je Planinsko društvo Železniki zgradilo novo kočo in jo odprlo leta 1954.

Štirinajst let pozneje so koči dodali še prizidek, ki so ga leta 1987 dopolnili s sanitarnim prizidkom in zimsko sobo. Dodatno zimsko sobo so tri leta pozneje uredili v bivaku na sedelcu 200 metrov nižje od koče. V zadnjih letih je bila koča ponovno obnovljena in temeljito posodobljena. Do nje je napeljana tudi elektrika.

Koča je stalno odprta od prvega vikenda v juniju do zadnjega vikenda v septembru. V ostalih mesecih obratuje ob sobotah, nedeljah in praznikih. V štirih gostinskih prostorih je njenim obiskovalcem na voljo 100 sedežev, v treh sobah 12 postelj, na skupnih ležiščih pa še dodatnih 12 ležišč. V bivaku ob koči so v zimski sobi dve ležišči, štedilnik, miza in klopi.

Razgleda se lahko naužijemo že izpred koče, za še boljšo vidljivost pa se je vredno povzpeti na bližnji, nekaj deset metrov višji Gladki vrh. Na vzhodni strani se nam odpre pogled na bližnje Križnogorsko sleme in spodnji del Selške doline. Na jugovzhodu vidimo Lubnik, Stari in Mladi vrh, Koprivnik ter v ozadju Sorško polje in Ljubljansko kotlino. Za slednjo ob lepem vremenu opazimo tudi Posavsko hribovje, za Koprivnikom pa precej oddaljeni Snežnik.

Na južni strani vidimo Blegoš in Javornik, na jugozahodni strani pa vasi Torka in Ravne, ki se nahajata na pobočju Ratitovca. V tej smeri na drugi strani Selške doline vidimo tudi Davčo, Porezen in Trnovski gozd. Na zahodni strani se razprostirajo Spodnje bohinjske gore s Črno prstjo, Rodico in Voglom. V daljavi ob lepem vremenu opazimo tudi Matajur. Na severozahodu se za Jelovico in Pokljuko razprostirajo Julijci s Triglavom, na severu pa Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe.


Krekova koča na Ratitovcu se ponaša tudi s certifikatom »Okolju prijazna planinska koča

«.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ