Postojanke - Planinska koča na Kamen vrhu

Planinska koča na Kamen vrhu
Razgled z drugega najvišjega vrha nad dobrepoljsko dolino nekoliko ovira gozd, zato so zimski dnevi, ko je drevje golo, kot nalašč za njegov obisk.

Planinska koča na Kamen vrhu (783 m)

Lokacija: Dolenjska

GPS podatki postojanke: 45,83057°N / 14,68199°E

Obratovalni čas
Koča je odprta ob nedeljah in praznikih, po predhodnem dogovoru pa jo za večje skupine odprejo tudi izven rednega delovnega časa.

Kontaktni podatki
Telefon: 051 478 377

Izhodišča za dostop: Dule, Podpeč, Podgora, Velike Lašče, Ponikve pri Dobrempolju, Videm pri Dobrempolju, Ortnek

Ture v bližini: Podpeška jama v Podpeči (45 min), Grmada (1.30 h), Planinska koča pri sv. Ani na Mali gori (5.30 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 45,8302841 °N / 14,6811466 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča stoji na prisojni strani tik pod 783 metrov visokim Kamnim vrhom, med domačini bolje poznanim kot Kamen vrh. Obdaja jo redek bukov gozd. Kamni vrh je drugi najvišji vrh hribovitega kraškega sveta v severozahodnem podaljšku Male gore med dobrepoljsko dolino na vzhodu, dolino Rašice na severu in magistralno cesto Velike Lašče-Ortnek na jugozahodu.

Planinsko društvo Dobrepolje je sklep o gradnji koče sprejelo na ustanovnem občnem zboru decembra 1989. Graditi so jo začeli naslednje leto, kočo pa popolnoma dokončali in opremili leta 1993. Planinci načrtujejo, da jo bodo sčasoma razširili, zato so jo že v osnovi zasnovali tako, da bo gradnja prizidka čim lažja. Na Kamen vrhu načrtujejo tudi gradnjo razglednega stolpa.

Koča je odprta ob nedeljah in praznikih, po predhodnem dogovoru pa jo za večje skupine odprejo tudi izven rednega delovnega časa. Postrežejo vam s toplimi napitki in drugimi pijačami. V gostinskem prostoru je na voljo 20 sedežev, na klopeh pred kočo pa 100. Na skupnem ležišču je osem ležišč.

Po razgled, ko listje odpade

Z vrha je lep razgled na vse strani, ki pa ga nekoliko ovira sicer redko drevje. Ljubiteljem razgledov tako priporočamo, da se na Kamen vrh odpravijo v tistem delu leta, ko je drevje in grmovje golo. Na vzhodni strani vrha se nad dobrepoljsko dolino dviga Planski vrh, v ozadju pa vidimo Posavsko hribovje s Kumom. Na jugovzhodu so na obzorju Gorjanci s Trdinovim vrhom. Na južni strani je v bližini Grmada, levo od nje Tisovec, najvišji vrh občine Grosuplje, desno pa vidimo Veliko goro, Stojno in Goteniški Snežnik. Na jugozahodu opazimo na obzorju koničasti vrh Snežnika, pred njim Bloško planoto in Travno goro, na desni pa kopasto Slivnico.

Na zahodu se v bližini dvigajo Kurešček, Mokrec in Krim, naprej Polhograjsko hribovje in Škofjeloško pogorje, obzorje pa zapirajo Julijci s Triglavom. Na severozahodu vidimo v bližini Goro s cerkvijo sv. Ahaca, daleč zadaj pa greben Karavank od Kepe do Košute. Na severni strani se razprostira dobrepoljska dolina z Vidmom, Cesto in Ponikvami, naprej pa Stari grad z razvalinami gradu, Ilova gora, Posavsko hribovje ter Kamniške in Savinjske Alpe od Storžiča do Raduhe.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ