Postojanke - Planinska koča na Sabotinu

Planinska koča na Sabotinu
Danes hišna gora Novogoričanov je bila med prvo svetovno vojno zelo pomembna strateška točka Soške fronte, o čemer še danes pričajo številne kaverne. Kočo pod vrhom Sabotina lahko obiščemo prav skoznje.

Planinska koča na Sabotinu (560 m)

Lokacija: Notranjska in Primorska

GPS podatki postojanke: 45,99102°N / 13,63133°E

Obratovalni čas
Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih. Avgusta je zaprta.

Kontaktni podatki
Telefon: 05 30 46 280, 041 507 065
E-mail: pdbrda@pzs.si
Spletna stran

Izhodišča za dostop: Solkan, Vrholje, Podsabotin

Ture v bližini: Sabotin (30 min), cerkev sv. Valentina (45 min), razgledni stolp v Gonjačah (2 h), Planinsko zavetišče na Koradi (4 h), Korada (4 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 45,9910583 °N / 13,6314716 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča stoji pod grebenom s skupnim imenom Sabotin, ki zapira vzhodni del Goriških Brd, in severozahodno od njegovega vrha. Briški planinci so kočo uredili v stavbi, kjer je bil po prvi svetovni vojni italijanski muzej, po drugi svetovni vojni pa obmejna stražarnica. Tudi sicer je območje, kar se tiče vojaške zgodovine, izjemno bogato. Na Sabotin se je tako škoda odpraviti brez baterijske svetilke, s katero lahko raziščemo sto let stare vojaške rove. Za še boljšo izkušnjo pa se velja odločiti za voden ogled.

Dom je odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih. Avgusta je zaprt. V gostinskem prostoru ponuja 35 sedežev, prenočišč pa v njem ni. V bližini je tudi Okrepčevalnica in muzej Sabotin - Park miru, kjer si lahko ogledate muzejsko zbirko Sabotin v 1. svetovni vojni in Severna Primorska v osamosvojitveni vojni 1991.

Kljub dokaj nizki legi obiskovalci koče za razgled niso prikrajšani. Na levi strani koče vidimo prek Gorice in Kraškega roba vse do Tržaškega zaliva. Neposredno pred kočo so kot na dlani Goriška Brda z značilnimi vasicami na vrhu vzpetin, ki počasi prehajajo v Furlansko nižino z Dolomiti v ozadju. Na desni se odpira pogled proti Koradi ter naprej prek Matajurja do Kanina. Če pa se povzpnemo še nekoliko višje od koče, se nam odpre čudovit razgled na Julijske Alpe, Kanin, Rombon in Spodnje Bohinjske gore s Triglavom v ozadju. Vidna je tudi dolina Soče s Sveto goro in Škabrijelom, na vzhodni strani pa se nad Vipavsko dolino dvigajo Čaven, Nanos in Kucelj. Najboljšega razgleda se bomo seveda naužili z vrha Sabotina.

Izleti s to postojanko
Izleti s to postojanko
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ