Postojanke - Planinska koča pri Sv. Ani na Mali gori

Planinska koča pri Sv. Ani na Mali gori
Planinska koča pri Sv. Ani je vse prej kot pogost cilj pohodnikov iz drugih delov Slovenije, a morda ravno zato predstavlja odlično priložnost za nedeljski družinski izlet v hladnejšem delu leta.

Planinska koča pri Sv. Ani na Mali gori (910 m)

Lokacija: Dolenjska

GPS podatki postojanke: 45,76941°N / 14,74404°E

Obratovalni čas
Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Kontaktni podatki
Telefon: 031 287 201
E-mail: pdribnica@gmail.com

Izhodišča za dostop: Ribnica, Ortnek, Velike Lašče

Ture v bližini: Stene Sv. Ane (30 min), Francetova jama (45 min), Črni vrh (3 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 45,7696342 °N / 14,7436466 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča stoji na nadmorski višini 910 metrov ob robu gozda na zahodni strani vrha s cerkvijo Sv. Ane, ki je od koče višji za deset metrov. Gre za območje Male gore, kar je ime za gorski greben med Dobrepoljsko in Struško dolino na severni ter Ribniško dolino in Kočevskim poljem na južni strani. Sklep o gradnji koče je bil sprejet v začetku leta 1990 v Planinskem društvu Ribnica. Z gradnjo so začeli še isto leto, do slovesnega odprtja pa je prišlo junija 1993.

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih. V jedilnici je za goste na voljo 20 sedežev, pri mizah pred kočo pa 40. Za prenočevanje so na voljo skupna ležišča, ki nudijo prostor za 25 oseb.

Za razgled se sprehodimo do cerkve Sv. Ane, od koder se lahko razgledamo proti vzhodu, jugu in jugozahodu. Daleč na vzhodu opazimo Kočevski Rog, pred katerim se proti vzhodu vleče greben Male gore. Od Kočevskega Roga proti jugovzhodu vidimo Kočevsko Malo goro, desno od nje Stojno, pred njima pa Kočevsko polje s Kočevjem. Na južni strani je desno od Stojne Goteniška gora, nad Ribniško dolino pa se dvigata Velika in Travna gora, med katerima v daljavi ob lepem vremenu opazimo še Snežnik. V tej smeri je lepo vidna tudi Ribnica z okoliškimi kraji.

Na jugozahodni strani Travne gore so na obzorju Javorniki, Nanos in Slivnica, v bližini pa gričevnata Slemena s Sv. Gregorjem. Na zahodni in severni strani razgleda zaradi gozda ni, zato se je za poglede v to smer vredno sprehoditi še do pol ure oddaljenih Sten Sv. Ane. Gre za razgledno točko, s katere ob dobri vidljivosti na zahodu opazimo Julijske Alpe s Triglavom, na severu pa vrhove Kamniško-Savinjskih Alp. Nekoliko bližje so v tej smeri Posavsko hribovje s Kumom, dolenjsko gričevje in Gorjanci.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ