Postojanke - Planinski dom Kozjak

Planinski dom Kozjak
Prostorna in lahko dostopna planinska postojanka v gorah severovzhodne Slovenije vas sprejme skoraj vse leto.

Planinski dom Kozjak (690 m)

Lokacija: gore severovzhodne Slovenije

GPS podatki postojanke: 46,60382°N / 15,56151°E

Obratovalni čas
Od vključno februarja do vključno oktobra je dom odprt stalno z izjemo ponedeljkov. Januarja in decembra je odprt občasno, novembra pa je zaprt.

Kontaktni podatki
Telefon: 02 656 33 21, 031 563 697
E-mail: info@planinski-dom.com
Facebook

Izhodišča za dostop: Bresternica, Bistrica pri Selnici, Kamnica, Ruše, Maribor

Ture v bližini: Koča na Žavcarjevem vrhu (1.30 h), Žavcarjev vrh (1.30 h), Urban (1.30 h), Duh na Ostrem vrhu (4 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,6038208 °N / 15,5615101 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Planinski dom Kozjak stoji na južnem pobočju in tik pod vrhom 703 metre visokega Tojzlovega vrha. Dvonadstropni dom so začeli graditi leta 1956 na pobudo Obrtne nabavno-prodajne zadruge oziroma Planinskega društva Obrtnik, ki se je pozneje preimenovalo v Planinsko društvo Kozjak. Otvoritev doma je bila 1. maja 1961.

Zaradi težav z upravljanjem doma je PD Kozjak s soglasjem glavnega odbora PZS maja 1988 lastništvo doma brezplačno preneslo na Društvo obrtnikov Maribor, s tem da je dom obdržal značaj in funkcionalnost planinske postojanke. Dom je bil v slabem stanju, zato so ga po prevzemu zaprli. Jeseni 1990 je Društvo obrtnikov poskrbelo za najnujnejša popravila, tako da je lahko dom znova odprlo. Notranjost doma postopoma obnavljajo in izboljšujejo bivalne razmere.

Od vključno februarja do vključno oktobra je dom odprt stalno z izjemo ponedeljkov. Januarja in decembra je odprt občasno, novembra pa je zaprt. V gostinskem prostoru doma je 60 sedežev, v dveh posebnih sobah 40, na odprti terasi pa še 60 sedežev. V petih sobah je 15 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 16 ležišč.

Razgled ovira gozd

Okrog doma razgled ovira gozd, poraščen pa je tudi Tojzlov vrh. Nekaj razgleda je mogoče ujeti na terasi doma. Od tam proti vzhodu in jugovzhodu vidimo najvzhodnejši nižji del Kozjaka nad Dravsko dolino proti Mariboru z Urbanom, na južni strani pa Dravsko dolino od Maribora do Ruš in vzhodni del Pohorja. Na zahodni strani je razgled le na južna pobočja vzhodnega dela Kozjaka z Žavcarjevim vrhom.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ