Postojanke - Planinski dom na Uštah - Žerenku

Planinski dom na Uštah - Žerenku

Planinski dom na Uštah – Žerenku se lahko pohvali z odličnim razgledom, ki ga lahko opazujete kar s terase planinskega doma.

Višina: 658 m
Lokacija:
Gorovje: Posavsko hribovje
Geo točka: 46,0000000 °N / 14,0000000 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: DA

Obratovalni čas: Dom je stalno odprt.

Kontaktni podatki:

  • Telefon: 041 624 727
  • Elektronska pošta: planinskidom.uste@gmail.com

Nastanitev:

  • V sobah – 32

Izhodišča za dostop: iz Moravč ali iz Kresnic (Ribče)

Ture v bližini: Sv. Miklavž (razgled na Ljubljansko kotlino in dolino reke Save), Osoletova jama


Kot pravijo v domu, so vsi planinci pri njih deležni oddiha v naravi s prekrasnim razgledom na Moravško dolino, razgled sega na Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe. Do doma vodi manj zahtevna markirana pešpot iz smeri Moravč ali iz smeri Senožeti (mimo Sv. Miklavža) in asfaltirana cesta iz smeri Moravč ali Ribč.

Dom ima svoja vrata odprta vse dni v letu. Leži na dokaj nizki nadmorski višini in dostop do njega je manj zahteven, zato je za obisk primeren kadarkoli v letu. Vsak letni čas ima svoj čar.

Med tednom se boste pri njih lahko okrepčali z jedmi na žlico in domačimi suhomesnatimi izdelki, čez vikend pa poleg tedenske ponudbe nudijo tudi kosila. Njihova kulinarična posebnost so jedi izpod peke, a če jih želite preizkusiti, jih morate predhodno naročiti.

V domu lahko tudi prenočite, saj vam je v 5 sobah na voljo kar 32 ležišč. Dom sprejme goste v dva velika prostora, in sicer se v zgornjem prostoru nahaja restavracija s teraso, spodnji prostor pa je namenjen zaključenim skupinam in ponuja možnost za najrazličnejša predavanja.

Okolica doma ponuja veliko zanimivega

Dobrih pet minut stran od doma je Ranč pr’ Osolet, kjer se lahko dogovorite za jahanje konj in vožnjo s konjsko vprego.

Po predhodnem naročilu si lahko ogledate tudi Osoletovo jamo, najlepšo kraško jamo na domžalsko-moravškem krasu. V bližini se nahaja tudi geometrijsko središče Slovenije, sprehodite pa se lahko tudi do najvišjega vrha Moravške doline Pivkelj. Za tiste pohodnike, ki radi naredite malo več kilometrov, se v bližini nahaja 52 kilometrov dolga krožna Moravška planinska pot. Vsako leto je prvega maja po njej organiziran tudi pohod.

Dom je prijazen tudi do družin, saj se bo našlo veliko aktivnosti tudi za otroke. Pred domom je postavljeno otroško igrišče in že pot do doma je zaradi manjše zahtevnosti primerna tudi za otroke.Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ