Postojanke - Ruška koča

Ruška koča
Ruška koča je najstarejša pohorska planinska postojanka, njeno celoto pa zaokroža še Čandrova koča, ki stoji v njeni neposredni bližini.

Ruška koča (1246 m)

Lokacija: gore severovzhodne Slovenije

GPS podatki postojanke: 46,49505°N / 15,50823°E

Obratovalni čas
Koča je stalno odprta.

Kontaktni podatki
Telefon: 02 603 50 46, 041 666 552
E-mail: milan.klancnik@siol.net
Facebook
www.ruskakoca.si

Izhodišča za dostop: Ruše, Maribor, Fram, Zgornja Polskava, Bistrica ob Dravi, Lovrenc na Pohorju

Ture v bližini: Žigartov vrh (30 min), Veliki vrh (2.15 h), Klopni vrh (3 h), Mariborska koča (1 h), Koča na Klopnem vrhu (3.15 h), pragozd Šumik (1.45 h), slap Šumik (2 h), bojišče Pohorskega bataljona na Osankarici (3 h), Črno jezero (3 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,4948921 °N / 15,5080376 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča stoji na višini 1246 metrov na jasi ob cerkvi Sv. Areha vzhodno od Žigartovega vrha. Prvo stavbo je leta 1907 zgradila podravska podružnica Slovenskega planinskega društva iz Ruš. Ob njej so postavili še dve dodatni koči; leta 1912 Planinko in deset let pozneje Čandrovo kočo. Novembra 1943 so bile vse tri stavbe požgane, novo Ruško kočo pa je PD Ruše odprlo oktobra 1946 – stala je na temeljih požgane Planinke.

Leta 1957 je koča po daljnovodu iz doline dobila elektriko. Dvajset let pozneje so jo popolnoma obnovili, zaradi vse večjega obiska pa so leta 1987 odprli še Čandrovo kočo, zgrajeno na temeljih stare. Čandrova koča je bila obnovljena pred kratkim, moderna zasnova pa jo uvršča na mesto ene najbolj razkošnih planinskih postojank. Od leta 1990 se vsa sanitarna voda za obe koči ogreva s pomočjo sončnih celic.

Koča je stalno odprta, njen oskrbnik pa je Maksimiljan Klančnik. V dveh gostinskih prostorih je na voljo 90 sedežev, v sobah 18 postelj, na skupnih ležiščih pa še 14 ležišč. V Čandrovi koči je sedem sob apartmajskega tipa s po pet posteljami ter dve sobi s po šest posteljami, gosti pa lahko za kuhanje uporabljajo skupno kuhinjo.

Od koče se ponuja razgled na jugovzhodni del Pohorja proti Šmartnemu na Pohorju. Vidni so Boč, Donačka gora in Medvednica. Od bližnjega Šport hotela se odpira razgled proti severu na del Dravske doline med Falo in Mariborom, nad dolino pa je viden tudi Kozjak. Zahodno od slednjega lahko opazimo še avstrijsko Golico.

Oskrbnik planinske koče le težko postori vse brez pomoči dodatnih rok. Nam lahko za začetek poveste, koliko ljudi skrbi za goste Ruške koče?

Trije, v sezoni pa pet.

Morda beležite približno število obiskovalcev v času poletne sezone?

Težko ocenjujem, odvisno od vremenskih razmer. Vsekakor pa par tisoč.

Ima koča vpisno knjigo? Morda najbolj zveste obiskovalce konec leta simbolično nagradite?

Koča ima vpisno knjigo, vendar se vanjo vpisujejo res redki pravi planinci, ki pa niso naši stalni gostje.

Kakšno pa je približno število nočitev?

Na letni ravni beležimo približno 8000 nočitev.

Bi izpostavili kakšno posebnost v vaši ponudbi jedi in pijač?

Pri naši ponudbi je poudarek na domačnosti, posledično pa tudi na domači hrani, enolončnice, seveda pa prisluhnemo tudi željam bolj zahtevnih obiskovalcev.

Gostom poleg okrepčila in zavetja ponujate še kaj?

V zimskem času seveda smučanje, saj so smučišča od koče oddaljena samo 200 metrov. V poletnem času pa predvsem izlete v neokrnjeno naravo.

Ali kot oskrbnik spremljate tudi aktualne razmere na planinskih poteh v bližini doma?

Seveda. Ob kakršnih koli spremembah oziroma pomanjkljivostih obvestimo PD, ki ureja pot.

Kako je koča oskrbovana? Glede na cesto, ki vodi do nje, verjetno posebnih težav ni.

Do koče pelje lepa asfaltna cesta in z dobavo nimamo posebnih problemov. Večino hrane dostavim sam, pijačo pa razni dobavitelji.

Se morda na kakršenkoli način povezujete s katero izmed drugih planinskih postojank?

Smo v kontaktih z Mariborsko kočo in Klopnim vrhom, Osankarico, predvsem zaradi izmenjave informacij o odprtosti posamezne koče in možnostjo prenočitev.

Imate morda v načrtu kak projekt, na primer dodatno ureditev okolice doma ali njegove notranjosti?

Zaenkrat ne, je pa PD Ruše pred dvema letoma adaptiralo celotno depandanso. Skrbimo pa za redno vzdrževanje objektov in lepo urejeno okolico.

Vam morda pride na misel kakšna prigoda, ki ste jo doživeli kot oskrbnik koče?


Ja, pred kakšnimi dvajsetimi leti nekemu gostu ni odgovarjal pogled iz sobe, saj se je videla areška cerkvica. Pa še kaj bi se našlo, saj se je v 28-ih letih oskrbovanja Ruške koče veliko dogajalo.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ