Postojanke - Tončkov dom na Lisci

Tončkov dom na Lisci
Tončkov dom je ena najvišje ležečih planinskih postojank v Posavskem hribovju. Vabi s prostornostjo, razgledno lego in prijaznostjo tudi do družin.

Tončkov dom na Lisci (927 m)

Lokacija: Posavsko hribovje

GPS podatki postojanke: 46,06797°N / 15,28482°E

Obratovalni čas
Dom je z izjemo ponedeljkov stalno odprt. Od torka do četrtka in ob nedeljah vas gostoljubno sprejmejo med 8. in 20. uro, ob petkih in sobotah pa med 8. in 22. uro.

Kontaktni podatki
Telefon: 03 573 50 16, 040 233 753
E-pošta: dom.lisca@gmail.com
Spletna stran

Izhodišča za dostop: Sevnica, Radeče, Zidani most, Loka pri Zidanem mostu, Rimske Toplice, Jurklošter

Ture v bližini: Veliki Javornik (5 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,0671577 °N / 15,2845678 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom stoji na razgledni ploščadi na južni strani tik pod vrhom 948 metrov visoke Lisce. Le nekaj deset metrov stran se nahaja tudi Jurkova koča na Lisci. Prvo stavbo je na tem mestu postavila in junija 1932 odprla posavska podružnica Slovenskega planinskega društva. Partizani so jo junija 1944 požgali, da bi tako preprečili bivanje nemškim enotam. Na temeljih požganega doma je Planinsko društvo Lisca Sevnica zgradilo in novembra 1952 odprlo nov planinski dom, ki so ga poimenovali po Tončku Čebularju, nekdanjemu predsedniku društva, ki je tudi vodil povojno gradnjo doma.

Leta 1954 so do doma napeljali elektriko, leta 1964 pa zgradili vodovod. PD Lisca je leta 1968 Tončkov dom dalo v zakup podjetju Konfekcija Lisca iz Sevnice, ki ga je povečalo in posodobilo, poleg doma pa zgradilo depandanso. Moderno urejeno postojanko so odprli 4. julija 1970. Zakupnik je pozneje opremil smučišče z dvema vlečnicama in zgradil rokometno igrišče. Od 1. julija 1993 je najemnik doma Gostinsko podjetje Sevnica.

Dom je z izjemo ponedeljkov stalno odprt. Od torka do četrtka in ob nedeljah vas gostoljubno sprejmejo med 8. in 20. uro, ob petkih in sobotah pa med 8. in 22. uro. V treh gostinskih prostorih je 90 sedežev, pri mizah pred domom pa še dodatnih 50. V 24 sobah je 47 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 32 ležišč. Dom ima certifikat Družinam prijazna planinska koča.

Posavsko hribovje kot na dlani

Od doma, predvsem pa z vrha Lisce, je zelo lep razgled. Od severa proti vzhodu vidimo Pohorje, Konjiško goro, Boč, Donačko goro, Macelj in Ivanščico. Od vzhoda proti jugu seže pogled do Medvednice, Gorjancev, Kočevskega Roga in Snežnika, od juga proti zahodu pa vidimo Javornike, Nanos, Trnovski gozd in Julijce s Triglavom. Od zahoda proti severu so v ozadju Kamniško-Savinjske Alpe, v bližini pa vidimo Kum, Veliko Kozje, Mrzlico in Čemšeniško planino. Bolj v ozadju so v tej smeri še Paški Kozjak, Peca, Uršlja gora, Svinška planina in avstrijska Golica. S ploščadi pred domom je lep pogled na dolino Save od Radeč proti Sevnici in Dolenjsko gričevje na južni strani doline.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ