Postojanke - Valvasorjev dom pod Stolom

Valvasorjev dom pod Stolom
Tokrat se s predstavitvami planinskih postojank selimo v Karavanke.

Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m)

Lokacija: Karavanke

GPS podatki postojanke: 46,42604°N / 14,14653°E

Obratovalni čas
Dom je stalno odprt.

Kontaktni podatki
Telefon: 051 328 648
E-mail: valvasor.dom@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/ales.stefe.3

Izhodišča za dostop: Po cesti iz doline Završnice pri Žirovnici, Žirovnice ali Koroške Bele. Po pešpoti iz Završnice, Poljane, Koroške Bele ali od Tinčkove koče.

Ture v bližini: Ajdna (30 min), Stol (3-3.30 h), Roblekov dom na Begunjščici (2.30 - 3.30 h), Dom Pristava v Javorniškem Rovtu (2.30 h), Dom pri izviru Završnice (3 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,4260597 °N / 14,1466265 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Valvasorjev dom pod Stolom stoji na 1181 metrih nadmorske višine na južnem pobočju Belščice, ki predstavlja severozahodni del Stolovega masiva. Ker so na tem območju včasih kopali železovo rudo, je na mestu doma v 18. stoletju stalo rudarsko upravno poslopje. Pred prvo svetovno vojno je bila v njem nemško-avstrijska vojaška postojanka, po vojni pa je objekt prevzela Kranjska podružnica Slovenskega planinskega društva, ki ga je obnovila in odprla leta 1923. Leta 1939 so zgradili nov dom, a so ga partizani štiri leta pozneje požgali. Po vojni je ostanke prevzelo Planinsko društvo Radovljica in leta 1954 odprlo novozgrajeni dom. Zadnjo posodobitev je le-ta doživel pred štirimi leti, ko so ob njem med drugim zgradili tudi čistilno napravo.

Trenutni oskrbnik doma je Aleš Štefe. Dom je stalno odprt, v njem pa je za obiskovalce na voljo 75 sedežev in točilni pult. Pri mizah pred domom je še dodatnih 50 sedišč, goste pa čaka tudi 47 ležišč. Izpred doma se ponuja lep razgled. Na vzhodni strani vidimo južna pobočja Stola, v bližini pa sta tudi Žirovniška in Zabreška planina. Na zahodni in južni strani razgled ovira gozd, na severni strani pa se nam odpre pogled na strma južna pobočja Belščice. Za boljši razgled se je vredno sprehoditi do bližnje opuščene obmejne stražnice, od koder je lepo vidna gorenjska ravnina okrog Radovljice. Zadaj vidimo Jelovico, na jugozahodu pa Pokljuko in Julijske Alpe s Triglavom. Na zahodu se nam odpre pogled na Mežaklo, na severni strani pa na travnata in gozdna pobočja med Jesenicami in Belščico.

Valvasorjev dom pod Stolom se ponaša tudi s certifikatom »Okolju prijazna planinska koča« in certifikatom »Družinam prijazna planinska koča«, spodaj pa si lahko ogledate njegov predstavitveni film.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ