Postojanke - Vodnikov dom na Velem polju

Vodnikov dom na Velem polju
Vodnikov dom letošnjega avgusta praznuje 120-letnico odprtja, ki jo bodo obeležili tudi s celodnevnim dogajanjem.

Vodnikov dom na Velem polju (1817 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,35588°N / 13,86133°E

Obratovalni čas
Dom je odprt od sredine junija do konca septembra.

Kontaktni podatki
Telefon: 04 572 32 13, 051 607 211
E-mail: planinsko-drustvo-srednja-vas@siol.net

Izhodišča za dostop: konec ceste na Pokljuki, Rudno polje, Uskovnica, Stara Fužina, dolina Krma, planina Blato

Ture v bližini: Dom Planika pod Triglavom (2 h), Triglavski dom na Kredarici (2 h), Koča na Doliču (2 h), Triglav (3 h), Planinska koča na Vojah (3 h), Planinska koča na Uskovnici (3 h), Dom Valentina Staniča pod Triglavom (3 h), Zasavska koča na Prehodavcih (4 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,3559341 °N / 13,8612700 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom stoji na manjši terasi ob vznožju zahodnega pobočja Tosca tik nad Velim poljem. Prvo leseno kočo je na tem območju zgradila radovljiška podružnica Slovenskega planinskega društva, v spomin na stoletnico vzpona slovenskega pesnika Valentina Vodnika na Mali Triglav pa so jo poimenovali Vodnikova koča. Leta 1909 so kočo razdrli, prestavili na današnje mesto, jo povečali in odeli v les. Kljub popravilom je počasi propadala.

Po drugi svetovni vojni je postojanko prevzelo Planinsko društvo Bohinj-Srednja vas, ki se je odločilo za gradnjo nove. Slovesno odprtje so dočakali avgusta 1958, takrat pa so jo tudi preimenovali v Vodnikov dom. Pozneje so stavbo večkrat obnovili, večjo obnovo pa izvedli leta 1986, ko so med drugim kamnito fasado obložili s skodlami.

Dom je odprt od sredine junija do konca septembra. V gostinskem prostoru je 50 sedežev, v osmih sobah pa 22 postelj. Na skupnih ležiščih lahko prenočuje do 31 oseb, zimska soba pa ima deset ležišč. Praznovanje ob obletnici pripravljajo 22. avgusta, ko bo dopoldne tradicionalna maša za pastirje na planini Velo polje, popoldne pa kulturni program z glasbo pri Vodnikovem domu.

Postojanka v zavetju Triglava


Od doma je zelo lep razgled na Triglav in okoliške vrhove. Na vzhodni strani doma se dvigajo zahodna pobočja Tosca, na južni in zahodni strani pa leži Velo polje, ki ga na jugu obrobljajo vrhovi Fužinskih planin: Mali, Jezerski in Prevalski Stog, na zahodni strani pa značilni Mišelj vrh. Na severozahodu se ponuja čudovit pogled na Šmarjetno glavo in Triglav, na planoti pod Triglavom pa vidimo Dom Planika. Desno od Malega Triglava je Triglavski dom na Kredarici, severno od koče pa se v bližini dviga Vernar.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ