Izleti - Mala (2071 m) in Velika Tičarica (2091 m)

Mala (2071 m) in Velika Tičarica (2091 m)
10.10.2012 AVTOR: Matej Zalar
Na Malo Tičarico vodi nezahtevna označena pot, medtem ko je dvajset metrov višja severna soseda ...
Višina:
Zahtevnost:
Čas vzpona:
Smer poti:
Zavetišče:
Izhodišče:
GPS:

Mala Tičarica (2071 m)
Velika Tičarica (2091 m)
Zahtevnost: Lahka označena pot, samo na Veliko Tičarico vodi zahtevno brezpotje.
Čas vzpona: 3 ure 30 minut (Mala Tičarica), dodatnih 20 minut na Veliko Tičarico.
Skupaj: 6 ur 30 minut
Zaščitna oprema: čelada

Smer poti: Planina Blato-Planina pri Jezeru-planina Dedno polje-Štapce-Mala Tičarica-Velika Tičarica-Štapce-planina Dedno polje-Planina v Lazu-planina Blato

Kje se okrepčamo?
Koča na Planini pri Jezeru (1453 m)
T: 041 323 634
Odprto od junija do konca septembra.

V času pašne sezone tudi na planini Dedno polje in na Planini v Lazu.

Če ste pri moči:
Kopica (2190 m), Mala Zelnarica (2310 m) in Velika Zelnarica (2320 m)
Pot lahko podaljšamo po lahki označeni poti po razglednem grebenu Zelnaric. Na omenjene tri vrhove vodijo kratki vzponi po brezpotju. Spustimo se čez sedlo Vrata (2192 m) in Za Kopico do Dednega polja po lahki označeni poti. Tura se s tem podaljša za vsaj tri ure.

Izhodišče: Planina Blato (1147 m)
GPS: N 46° 18' 39" / E 13° 51' 0"
V Ribčevem Lazu v Bohinju pri jezeru zavijemo desno čez most v Staro Fužino. Pri kapelici v križišču zavijemo levo proti planinam Blato, Vogar in Voje. Malo naprej v dnevnem času poleti pobirajo parkrnino in cestnino. Nadaljujemo vzpon po asfaltirani cesti in v prvem križišču zavijemo levo, v drugem pa ostro desno po makadamski cesti v smeri planine Blato, kjer parkiramo na parkirišču ali v primeru gneče ob cesti.

Turistične informacije:
Info center Bohinj
Ribčev Laz 48, 4265 Bohinjsko Jezero
T: 04 574 60 10

Turizem Bohinj
Triglavska cesta 30, 4264 Bohinjska Bistrica
T: 04 574 75 90 in 031 557 124

Vremenska napoved:
Na Malo Tičarico vodi nezahtevna označena pot, medtem ko je dvajset metrov višja severna soseda Velika Tičarica zahtevnejša in nujno je osnovno znanje gibanja po brezpotju. Oba vrhova sta odlična razglednika. Pod njima je Dolina Triglavskih jezer z Dvojnim jezerom, daleč zadaj pa se kaže nezgrešljivi Krn (2244 m).





Na Malo Tičarico po nezahtevni označeni poti iz planine Blato



Daljša pot na Tičarici vodi od Koče pri Savici (653 m) in se čez Komarčo vzpne do Dvojnega jezera, kjer zavijemo desno. Po tej poti bi napravili okoli 500 metrov višinske razlike več, mi pa smo tokrat želeli poskusiti tudi kislo mleko na avgusta še odprtih planinah, zato smo si za izhodišče izbrali planino Blato.





Od parkirišča se usmerimo nekaj korakov nazaj do smerokazov, kjer zavijemo desno po široki poti. Na prvem razpotju zavijemo levo in se po širokem kolovozu vzpenjamo do Planine pri Jezeru s Kočo na Planini pri Jezeru (1453 m), ki ju dosežemo po petinštiridesetih minutah zložne hoje.





Držimo se levo in mimo koče se pot nekoliko spusti. Pri razpotju nadaljujemo naravnost po široki kamniti poti, ki čez pol ure po nekaj krajših vzponih pripelje do planine Dedno polje (1560 m). Pri koritu z vodo nad planino nas smerokazi usmerijo naravnost. Pot se počasi vzpenja skozi gozd in ko se pred nami na levi pokažejo Spodnje Bohinjske gore, se nekoliko spustimo. Levo je planina Ovčarija (1660 m), ki je tokrat nismo obiskali; na razpotju zavijemo desno in se med macesni povzpnemo na Štapce (1851 m).





Nadaljujemo desno (levo Koča pri Triglavskih jezerih) in se med rušjem in čez skalnat skok vzpnemo na položno travnato pobočje. Kmalu pridemo do smerokaza - levo nas usmeri na Malo Tičarico, desno pa pot vodi proti Veliki Tičarici in Zelnaricam. Zavijemo torej levo in se čez travnik vzpnemo na razgledni greben. Čaka nas le še malo vzpona z enim nekoliko bolj izpostavljenim mestom in že smo na vrhu.





Do Velike Tičarice



Spustimo se nazaj na travnik in pri smerokazu zavijemo levo na ozko stezo, ki vodi pod vzhodnim pobočjem obeh Tičaric. Po desetih minutah hoje pridemo do napisa na steni "Ne trgaj cvetja!" in malo za njim skrenemo levo po brezpotju navzgor. Najprej se vzpenjamo po travnatem pobočju, ki je pod vrhom čedalje bolj strmo in skalovito. Po desetih minutah vzpenjanja pridemo na greben in po nekaj korakih smo že na vrhu, ki je sicer bolj malo obiskan.





Okrepčilo na planinah



Do planine Dedno polje se vrnemo po isti poti, tam pa zavijemo levo, naravnost čez planino, kjer se poleti pasejo krave. V koči v pašni sezoni postrežejo s hrano in pijačo. Na drugi strani planine poiščemo pešpot, ki se nekoliko vzpne, potem pa spusti do Planine v Lazu (1560 m) - dosežemo jo po eni uri hoje -, kjer poleti pase in siri Gregor Gartner iz Studorja.





Planino prečimo in se na vzhodnem koncu nekoliko vzpnemo, od tam se do izhodišča na planini Blato vodi široka pešpot. Na izhodišču smo po eni uri hoje.
Skupaj dolžina: 0,00 km
Skupaj višinskih metrov: 0 m
Skupaj spustov: 0 m
Maksimalna višina: 0 m
Minimalna višina: 0 m
Skupaj čas: 00:00:00

Prijavljeni uporabniki lahko prenesejo GPS sled.
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ