Postojanke - Dom na Komni

Dom na Komni
Priljubljeno in vedno dobro obiskano planinsko postojanko nad Bohinjsko dolino pozimi radi obiščejo turni smučarji, vse leto pa nudi zavetje in okrepčilo številnim pohodnikom, ki jih pot zanese v tisti konec Julijskih Alp.

Dom na Komni (1520 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,28446°N / 13,77338°E

Obratovalni čas
Dom je stalno odprt.

Kontaktni podatki
Telefon: 040 620 784
Spletna stran

Izhodišča za dostop: Koča pri Savici, Lepena

Ture v bližini: Koča pod Bogatinom (15 min), Črno jezero (1.15 h), Bogatin (1.45 h), Koča pri Savici (2 h), Lanževica (2 h), Mahavšček (2.15 h), Koča pri Triglavskih jezerih (2.30 h), Planinski dom pri Krnskih jezerih (2.45 h), Tolminski Kuk (3 h), Vogel (3 h), Vrh nad Škrbino (3.30 h), Dom dr. Klementa Juga v Lepeni (4.15 h), Koča na planini Razor (5 h), Planinska koča Merjasec na Voglu (5 h), Gomiščkovo zavetišče na Krnu (5.30 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,2844925 °N / 13,7731810 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom stoji na razglednem vzhodnem robu planote Komne, ki se strmo dviga nad zatrepom Bohinjske doline pri Savici. Dom je zgradilo Slovensko planinsko društvo in ga odprlo julija 1936. Med poletjem leta 1941 je pogorel. Po osvoboditvi ga je Planinsko društvo Ljubljana-Matica obnovilo, otvoritev je bila julija 1948. Še istega leta so iz doline potegnili tudi električni daljnovod. Dom so temeljito prenovili leta 1952. Leta 1955 so vzpostavili brezžično zvezo, leta 1964 pa zgradili tovorno žičnico. Dom so postopoma posodabljali, uredili centralno ogrevanje, povečali vodne rezervoarje, izboljšali opremljenost in poskrbeli za večje udobje gostov. V letih 2004 in 2005 je PD Ljubljana-Matica dom v celoti prenovilo.

Dom je stalno odprt. V gostinskem prostoru nudi 90 sedežev, v 21 sobah pa 70 postelj. Na skupnem ležišču je prostora za deset oseb. V bližini doma se nahaja tudi depandansa z učilnico, kjer so v dveh sobah štiri ležišča, še 20 oseb pa lahko prenočuje na skupnih ležiščih.

Bohinjsko jezero kot na dlani

Na vzhodni strani doma leži kot na dlani Bohinjsko jezero z Rudnico na vzhodni strani jezera, Pokljuko na levi in Jelovico na desni strani doline. Na južni strani se vleče greben Spodnjih Bohinjskih gora, ki ga vidimo od Črne prsti prek Rodice, Šije, Vogla, Škrbine, Podrte gore do Tolminskega Kuka ter Mahavščka (Velikega Bogatina) in Bogatina, ki pa sta že zahodno od doma. Nad Bohinjskim jezerom se dviga v smeri proti Šiji Rjava skala s Ski hotelom na Voglu.

Bližnji pogled se v smeri proti Tolminskemu Kuku in Bogatinu ustavi na valoviti planoti Spodnje Komne. Na zahodni strani seže pogled čez zgornji del Spodnje Komne in planino Na Kraju do prevala Vratca (Bogatinsko sedlo) ter na Srednji vrh iz masiva Lanževice. Na severu so nad vzhodnim delom Lepe Komne vrhovi v spodnjem delu grebena, ki se dviga na zahodni strani Doline Triglavskih jezer, desno pa Velika in Mala Tičarica iz grebena na vzhodni strani doline, zraven pa se kaže vrh Triglava.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ