Postojanke - Planinska koča na Vojah

Planinska koča na Vojah
Prostorna in hitro dostopna planinska koča je lahko kolesarski ali pohodniški cilj med počitnicami v Bohinju, mnogi pa jo obiščejo tudi ob ogledu korit Mostnice.

Planinska koča na Vojah (690 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,31017°N / 13,88238°E

Obratovalni čas
Koča je od začetka junija do konca septembra in ob prvomajskih praznikih odprta stalno, sicer pa jo lahko obiščete med vikendi in ob lepem vremenu.

Kontaktni podatki
Telefon: 04 57 23 213, 041 234 625
E-mail: planinsko-drustvo-srednja-vas@siol.net
Spletna stran

Izhodišča za dostop: Stara Fužina

Ture v bližini: Hudičev most (30 min), Mostniški slap (1 h), Planinska koča na Uskovnici (1.30 h), planina Krstenica (2 h), Kosijev dom na Vogarju (2 h), Vodnikov dom na Velem polju (3.15 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,3101654 °N / 13,8824492 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Koča stoji ob robu gozda na začetku ledeniške doline Voje, po kateri teče rečica Mostnica. Tu se začenjajo travniki, kjer pasejo živino, na njih pa so vse do zatrepa pod pobočjem Tosca tudi pastirski stanovi, ki so jih v minulih desetletjih med drugim preuredili v počitniške hišice. Kočo je zgradilo Planinsko društvo Srednja vas v Bohinju ob pomoči delovnih organizacij iz Bohinja, Kranja, Ljubljane in drugod. Slovesno so jo odprli 22. julija 1982 in jo v spomin na bohinjske prvoborce, ki so v drugi polovici leta 1941 dvignili vstajo v Bohinjskem kotu, poimenovali v Planinsko kočo Bohinjskih prvoborcev. Spomladi 1994 so koči dali današnje ime, ki so ga sicer že pred tem uporabljali obiskovalci.

Koča je od začetka junija do konca septembra in ob prvomajskih praznikih odprta stalno, sicer pa jo lahko obiščete med vikendi in ob lepem vremenu. V gostinskem prostoru je 70 sedežev, v petih sobah pa 16 postelj. Na dveh skupnih ležiščih je prostora za skupno 24 oseb.

Od koče je lep pogled na dolino Voje na severni strani, nad njo pa vidimo strma pobočja Tosca. Desno od njega sta Veliki Draški vrh in Sleme. Vzhodno stran doline zapirajo gozdnata pobočja Uskovnice, razgled na južno stran pa odkriva del Spodnjih Bohinjskih gora s Koblo, Črno prstjo in Rodico. Na zahodni strani koče se dvigajo gozdnata pobočja Fužinskih planin.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ