Postojanke - Kosijev dom na Vogarju

Kosijev dom na Vogarju

Razglednih točk nad Bohinjskim jezerom je kar nekaj, med drugim jo najdemo v bližini družinam prijaznega Kosijevega doma na planini Vogar.

Kosijev dom na Vogarju (1054 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,29671°N / 13,867°E

Obratovalni čas
Dom je v poletni sezoni ves čas odprt, v zimski pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. Takrat ga lahko za večje najavljene skupine po predhodnem dogovoru odprejo tudi med tednom.

Kontaktni podatki
Telefon: 051 613 367
E-mail: pdzeleznicarlj@gmail.com
Spletna stran: vogar.si

Izhodišča za dostop: Stara Fužina

Ture v bližini: spomenik padlim planincem železničarjem (10 min), planina Vodični vrh (1.30 h), Koča na Planini pri Jezeru (1.45 h), Planinska koča na Vojah (1.45 h), planina Viševnik (3 h), Pršivec (3 h), Koča pri Triglavskih jezerih (4.15 h)

Višina: 1054
Lokacija:
Gorovje: Julijske Alpe
Geo točka: 46,2967224 °N / 13,8669558 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom stoji na planini Vogar v Fužinskih planinah, severno od Bohinjskega jezera. Njegovi začetki segajo v leto 1961, ko je Planinsko društvo Železničar na planini kupilo pastirski stan in zemljišče. Pred obnovo in razširitvijo stanu v planinsko postojanko so leta 1962 napeljali vodovod z 2,5 kilometra oddaljene planine Hebed. Leta 1963 so zrušili precejšen del stare stavbe in začeli graditi, jeseni pa je bil objekt že dokončan. V letih 1964 in 1965 so gradnjo popolnoma dokončali in dom opremili. Slavnostno so ga odprli 22. julija 1966.

Ob 20-letnici društva so dom poimenovali po Dragu Kosiju (1894–1968), enem najbolj aktivnih in zaslužnih članov PD Železničar, ki je pomembno doprinesel tudi h gradnji doma. Leta 1976 so dom nekoliko povečali in popravili ter postavili dve smučarski vlečnici. V letih od 1981 do 1985 so dozidali novi del doma ter uredili kuhinjo in sanitarije.

Dom je v poletni sezoni ves čas odprt, v zimski pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. Takrat ga lahko za večje najavljene skupine po predhodnem dogovoru odprejo tudi med tednom. V gostinskem prostoru je na voljo 70 sedežev, v 11 sobah 45 postelj. Dom se ponaša tudi s certifikatom Družinam prijazna planinska koča. Le nekaj minut stran od doma je razgledna točka, na kateri je postavljena tako imenovana klopca ljubezni, ki je še posebej priljubljena za fotografiranje planincev. Obisk priporočamo preko celega leta, saj je pot tudi v primeru snega lepo uhojena, poleg tega pa je na hribu pozimi velikokrat sonce, ko je dolina zavita v meglo. Ker tura ni težka in je parkirišče oddaljeno le 10 minut od koče, je zelo primerna tudi za obisk družin z majhnimi otroki in za starejše ljudi, ki bi se radi naužili svežega zraka in razgleda.

Pregled razmer s spletno kamero

Neposredno pri domu je razgled zaradi bližnjega gozda precej omejen, zato se je vredno sprehoditi do pet minut oddaljene razgledne točke na robu planine pri spomeniku padlim planincem železničarjem. Še posebej lepo je vidna Bohinjska dolina z Bohinjskim jezerom. Z grebena nad domom vidimo na severni strani tudi Triglav in sosednje vrhove. Na planini Vogar je tudi spletna kamera, s katero lahko nekaj razgleda ujamete že kar od doma. Severno od Bohinjskega jezera se dviguje strm greben, v katerem zlahka opazimo njegov najbolj vzhodni vrh Vogar. Fužinska planina s svojimi značilnimi grbinastimi travniki, ki so del naravne dediščine Bohinja, zibelke slovenskega planinstva, se ponaša s številnimi stanovi, posejanimi tudi po Vogarju.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ