Postojanke - Kosijev dom na Vogarju

Kosijev dom na Vogarju
Razglednih točk nad Bohinjskim jezerom je kar nekaj, med drugim jo najdemo v bližini družinam prijaznega Kosijevega doma na planini Vogar.

Kosijev dom na Vogarju (1054 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,29671°N / 13,867°E

Obratovalni čas
Dom je v poletni sezoni odprt stalno, v zimski pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. Takrat ga lahko za večje najavljene skupine po predhodnem dogovoru odprejo tudi med tednom.

Kontaktni podatki
Telefon: 051 613 367
E-mail: pdzeleznicarlj@gmail.com
Spletna stran: vogar.si

Izhodišča za dostop: Stara Fužina

Ture v bližini: spomenik padlim planincem železničarjem (10 min), planina Vodični vrh (1.30 h), Koča na Planini pri Jezeru (1.45 h), Planinska koča na Vojah (1.45 h), planina Viševnik (3 h), Pršivec (3 h), Koča pri Triglavskih jezerih (4.15 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,2967148 °N / 13,8669672 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Dom stoji na planini Vogar v Fužinskih planinah, severno od Bohinjskega jezera. Njegovi začetki segajo v leto 1961, ko je Planinsko društvo Železničar na planini kupilo pastirski stan in zemljišče. Pred obnovo in razširitvijo stanu v planinsko postojanko so leta 1962 napeljali vodovod z 2,5 kilometra oddaljene planine Hebed. Leta 1963 so zrušili precejšen del stare stavbe in začeli graditi, jeseni pa je bil objekt že dokončan. V letih 1964 in 1965 so gradnjo popolnoma dokončali in dom opremili. Slavnostno so ga odprli 22. julija 1966.

Ob 20-letnici društva so dom poimenovali po Dragu Kosiju (1894-1968), enem najbolj aktivnih in zaslužnih članov PD Železničar, ki je pomembno doprinesel tudi k gradnji doma. Leta 1976 so dom nekoliko povečali in popravili ter postavili dve smučarski vlečnici. V letih 1981 do 1985 so dozidali novi del doma ter uredili kuhinjo in sanitarije.

Dom je v poletni sezoni odprt stalno, v zimski pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. Takrat ga lahko za večje najavljene skupine po predhodnem dogovoru odprejo tudi med tednom. V gostinskem prostoru je na voljo 70 sedežev, v 11 sobah 45 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 18 ležišč. Dom se ponaša tudi s certifikatom Družinam prijazna planinska koča.

Pregled razmer s spletno kamero

Neposredno pri domu je razgled zaradi bližnjega gozda precej omejen, zato se je vredno sprehoditi do pet minut oddaljene razgledne točke na robu planine pri spomeniku padlim planincem železničarjem. Še posebej lepo je vidna Bohinjska dolina z Bohinjskim jezerom. Proti vzhodu vidimo tudi Pokljuko z bližnjo planino Uskovnico in Studor nad Staro Fužino, na južni strani pa se nad Bohinjsko dolino pne venec Spodnjih Bohinjskih gora od Črne prsti prek Rodice, Vogla, Škrbine, Podrte gore do Mahavščka. Pred Voglom je na Rjavi skali Ski hotel Vogel, proti zahodu se na severni strani Bohinjskega jezera vleče rob planote proti Pršivcu, zadaj pa so nad zatrepom ob Savici vzhodna pobočja Komne. Z grebena nad domom vidimo na severni strani tudi Triglav in sosednje vrhove. Na planini Vogar je tudi spletna kamera, s katero lahko nekaj razgleda ujamete že kar od doma.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ