Postojanke - Planinska koča na Uskovnici

Planinska koča na Uskovnici
Nižji predeli gora nad Bohinjem vabijo tudi v zimskih mesecih. Eden takšnih je planina Uskovnica.

Planinska koča na Uskovnici (1154 m)

Lokacija: Julijske Alpe

GPS podatki postojanke: 46,32053°N / 13,90957°E

Obratovalni čas
Koča je odprta od začetka junija do sredine oktobra in od novoletnih praznikov do konca zimskih počitnic.

Kontaktni podatki
Telefon: 04 572 32 13, 031 341 814
E-mail: planinsko-drustvo-srednja-vas@siol.net
Spletna stran

Izhodišča za dostop: Srednja vas, Stara Fužina, Rudno polje

Ture v bližini: Planinska koča na Vojah (1.30 h), Viševnik (3 h), Veliki Draški vrh (3.30 h), Vodnikov dom na Velem polju (3 h)

Višina:
Lokacija:
Gorovje:
Geo točka: 46,3206863 °N / 13,9096298 °E
Nastanitev: NE
Dostopno z avtomobilom: NE

Planinska koča na Uskovnici stoji na nadmorski višini 1154 metrov na spodnjem delu planine Uskovnica.Ta predstavlja jugovzhodni del Pokljuke nad Zgornjo Bohinjsko dolino in dolino Voje. Kočo je zgradilo Planinsko društvo Bohinj-Srednja vas in jo slovesno odprlo julija 1955. Deset let pozneje so jo obnovili in povečali, leta 1981 pa preimenovali v spomin na borce Jeseniško-Bohinjskega odreda. Poimenovanje po odredu se ni prijelo, zato je koča leta 1994 dobila sedanje ime.

Koča je odprta od začetka junija do sredine oktobra in od novoletnih praznikov do konca zimskih počitnic. V dveh gostinskih prostorih nudi 100 sedežev, za prenočevanje pa je na voljo 16 sob s 36 posteljami. Dodatnih 28 postelj nudijo v bivši sirarni, ki so jo preuredili v depandanso.

Od koče je lep razgled na vse strani, še boljšega pa si zagotovimo z nekajminutnim vzponom do korita nad pastirskim stanom. Na vzhodni strani v bližini vidimo gozdnata pobočja in vrhove pokljuške planote proti Goreljku. Na jugu se nam pogled odpre na verigo gora od Možica nad Soriško planino prek Črne prsti, Rodice, Šije, Vogla, Podrte gore do Mahavščka in Bogatina na zahodu. Pred Voglom se dviga Rjava skala, desno pa vidimo del planote Spodnja Komna proti Bogatinu.

V zahodni smeri je gozdnati del Fužinskih planin nad dolino Voje z Vogarjem v ospredju. Še posebej lep pa je pogled proti severozahodu, kjer vidimo vrhove nad Mišeljsko in Velsko dolino z Mišelj vrhom ter vrhove od Zelnarice prek Kanjavca do Šmarjetne glave. Pogled na Triglav nam zakriva Tosc.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ