Postojanke - Dom Planika pod Triglavom

Dom Planika pod Triglavom

Dom Planika ponosno stoji na južni strani eno uro in pol oddaljenega vrha Triglava.

Višina: 2401
Lokacija:
Gorovje: Julijske Alpe
Geo točka: 46,3715439 °N / 13,8460455 °E
Nastanitev: DA
Dostopno z avtomobilom: NE

Obratovalni čas: Dom je stalno odprt od začetka junija do konca septembra.

Kontaktni podatki:

  • Telefon: 051 614 773
  • Elektronska pošta: domplanika.pod.triglavom@gmail.com

Nastanitev:

  • V sobah – 41
  • Skupna ležišča – 102

Izhodišča za dostop: Dolina Krma, Pokljuka, Uskovnica, Stara Fužina, Zadnjica, Planina Blato, Srednja vas

Ture v bližini: Triglavski dom na Kredarici (1 h), Triglav (1.30 h), Vodnikov dom na Velem polju (1.45 h), Koča na Doliču (2 h)


V poletnih mesecih, ko je dom odprt, se veliko pohodnikov odloči za prenočitev v Planiki in vrh napadejo zjutraj spočiti in z lažjim korakom.

Pred kočo so postavljene klopce, kjer se ob lepem vremenu odpre čudovit pogled na Triglav in gore nad dolinama Krme in Bohinja. Okrog doma se podijo tudi ovce, ki so že vajene planincev in niso prav nič plašne.

Zanimivo je, da so prvo kočo poimenovali kar Triglavski tempelj in s svojo postavitvijo na planoti Ledine se še danes zdi, da je resnično pravi planinski tempelj.

Dom je na pomolu, za katerim se dvigata Mali Triglav in Triglav. Pristop iz te smeri je nekoliko lažji, zato je dom zelo priljubljen med planinci in tudi med našim obiskom je bilo okrog koče in v njej zelo živahno.

V koči se lahko okrepčate oziroma prenočite od začetka junija pa do konca septembra, seveda če so vremenske razmere prijazne za zgodnjejesensko visokogorsko pohodništvo.

Koča je precej velika in lahko gosti kar nekaj pohodnikov: tako v sobah najdete 82 postelj, še na dveh skupnih ležiščih pa še dodatnih 41 ležišč.


Od Planike do vrha Triglava vas čaka še zahtevna pot

Na poti do Doma Planika ni posebnih tehničnih težav. Od doma je do vrha Triglava (2864 m) približno uro in pol hoje čez Mali Triglav ali po zahtevnejši poti čez Triglavsko škrbino.

Vzpon na vrh pa je zahtevna plezalna pot, ki zahteva potrebna znanja in spretnosti in ni za vrtoglave, zato je uporaba samovarovala in čelade zelo priporočljiva.

Iz Doma Planika pod Triglavom so lepi razgledi na bližnjo in daljno okolico.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ