Pasja ljubezen

Pasja ljubezen

Zgodba o človeku, psu in življenju, polnem ljubezni in skrivnosti

Redna cena:
21,90 €
Akcija -20%
17,52 €
(cene z vključenim DDV)
Brezplačen znesek poštnine nad 40.00 €
Predvidena dobava: do 7 dni
Artikla trenutno ni na zalogi.

Pasja ljubezen pripoveduje zgodbo o Tomovem življenju z mehkodlako pšenično terierko Pepe in obravnava večtisočletno vez med ljudmi in psi.

V njej razmišlja, zakaj si naložimo breme skrbi za te živali, ki so popolnoma odvisne od nas, ki v naša življenja vnašajo nered in vznemirjenje ter bodo verjetno umrle pred nami in nas pustile žalovati za seboj.

Je ganljivo in zanimivo raziskovanje življenja s človekovim najboljšim prijateljem. V osemnajstih letih se je nabralo nešteto dni sprehodov, iger in občasnega kaosa. Toda zdaj se oba starata.

Ko ljudje srečamo tujce, ovohamo drug drugega. Morda se res ne vohamo po ritih, ampak slab vonj nas zlahka odbije. Prav tako prvih pet ali šest sekund iščemo informacije o sogovorniku, namige, ki bi nam kaj povedali o človeku, ki smo ga pravkar srečali. Prvi vtis je ključen, čeprav včasih ni ravno točen.

~~~

Lep pes, ki je krotek, prijazen in ubogljiv, nekaj pove o meni. To je najstarejša zvijača, kar jih je. Potrdile so jo tudi raziskave. Ljudje, ki v park pridejo s psom, se bodo verjetneje zapletli v pogovor z neznanci ne glede na to, ali imajo neznanci psa ali ne.

~~~

Psi so predvsem čustveni delavci. So terapevti, ki ljudem pomagajo prenesti razočaranje, težave in tesnobo, ki se porajajo v stiku z zunanjim svetom. So čustvene gobe, ki ljudem pomagajo preboleti izgubo in osamljenost. Potrtim pomagajo, da zlezejo iz svoje lupine. So vir naklonjenosti in podpore za tiste, ki so jih prizadeli bližnji. Eden najboljših načinov, da preboliš smrt, ločitev ali razhod, je pes.

Ta modra, življenjska in pogosto zelo ganljiva knjiga je namenjena vsakomur, ki je kdaj imel rad psa.

Mislim, da Pepe njen čudni uhelj ni nikoli motil. Včasih se ji med sprehodom zaviha nazaj, da kaže notranji del. Včasih me zmoti, ker kaže njeno nepopolno naravo. Če me, se sklonim in ga hitro frcnem s prstom. Ampak večinoma ga pustim pri miru. Spomni me, da imam tako kot drugi tudi jaz napake.

Pepe ni ime, ki bi ga izbral. Ko sva jo pripeljala domov v Rathgar, smo se odločili, da se bomo pogovorili in glasovali. Aileen je brž pripomnila, da bi jo zaradi temno rjave barve morali klicati Pepsi Cola. Opozoril sem, da čez nekaj mesecev najbrž ne bo imela niti ene črne dlake več, ampak Aileen je vztrajala.

Odločno sem ugovarjal komercializaciji nove družinske ljubljenke. Predlagal sem kompromisno rešitev Peppy. Nato je bila na vrsti Olwen, ki je hotela ohraniti temo in je predlagala Pepe. Rekla je, da je močnejše. Arron je malo zavil po svoje in jo hotel poimenovati T. A. (z začetnicama mojega in Aileeninega imena). Ker smo bili tako razdeljeni, smo se demokratično odločili, da bomo žrebali. Zmagala je Olwen.

Odlomek iz knjige

O AVTORJU


Tom Inglis je sociolog in je že vse življenje ljubitelj psov. Rodil se je v Dublinu, kjer je tudi odraščal, zdaj pa živi v nekdanji šoli (ki jo je nekoč obiskoval John McGahern) v grofiji Roscommon. Osemnajst let je živel s Pepe, svojo ljubo pšenično terierko.

Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ